10:49, pon, 6. Maj

Podelitev energetske izkaznice





Direktorica Energetska agencija za Podravje (Energap) dr. Vlasta Krmelj, univ. dipl. inž., je 15. maja podelila energetsko izkaznico Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca (ZD) Maribor, ki je tako eden izmed prvih zdravstvenih domov takšne velikosti v Sloveniji, ki je pridobil to izkaznico.

IMG_8351

Energetska izkaznica stavbe je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Energetsko izkaznico morajo imeti nove in obstoječe, javne in zasebne ter stanovanjske in ne stanovanjske stavbe. Energetska izkaznica podaja najpomembnejše kazalce rabe energije v stavbi in razvršča stavbo v enega od razredov rabe energije. Osnovni namen energetske izkaznice stavbe je  informiranje kupca oziroma najemnika stavbe o njeni energetski učinkovitosti, posredno o pričakovani višini stroška za energijo in o morebitnih naložbah, potrebnih za energetsko posodobitev stavbe in naprav v njej. Energetska izkaznica stavbe ni nagrada, temveč spričevalo o kakovosti toplotnih lastnosti stavbe. Pridobi jo lahko vsaka stavba. Njena veljavnost je omejena na 10 let.

IMG_8346

Prim. asist. mag. Jernej Završnik, dr. med. spec., direktor ZD Maribor: »Varčevanje z energijo predstavlja danes eno izmed pomembnih nalog za lastnike in uporabnike javnih stavb. ZD Maribor na področju učinkovitega upravljanja z energijo aktivno deluje že nekaj let. Že leta 2010 je bil opravljen energetski pregled glavne stavbe na lokaciji v centru mesta. Uvedeno je tudi redno spremljanje rabe energije in izvajajo se ukrepi za zmanjšanje rabe energije. ZDM je od leta 2012 vključen v izvajanje projekta City Network – Celovito okoljsko upravljanje v podjetjih – Ekoprofit. Projekt je priporočen kot najboljši model dobre prakse v smislu varovanja okolja. Rezultati vsega tega so že vidni, saj se raba energije in stroški zanjo redno znižujejo, kljub temu, da so cene energentov vedno dražje. Tem dejanjem je sledila tudi priprava energetske izkaznice za kompleks stavb v centru mesta (Sodna ulica, Vošnjakova in Ulica talcev). Veseli nas, da je ZD Maribor eden izmed prvih zdravstvenih domov takšne velikosti v Sloveniji, ki ima pripravljeno energetsko izkaznico.«

IMG_8352

Energetsko izkaznico stavb izdaja pooblaščena pravna ali fizična oseba iz 339. člena energetskega zakona (EZ-1), na zahtevo stranke. S strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor je Energetska agencija za Podravje, v letu 2013, pridobila javno pooblastilo za izdelavo in izdajo energetskih izkaznic.
Vsako izdajo energetske izkaznice mora neodvisni strokovnjak za izdelavo energetske izkaznice, sočasno z njeno izdajo, prijaviti za vpis v register energetskih izkaznic. Energetska izkaznica se izroči lastniku posamezne stavbe ali posameznega dela stavbe. Register energetskih izkaznic vodi ministrstvo, pristojno za energijo in je javen.

IMG_8327

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.