04:53, čet, 2. Maj

Podjetniško gibanje ZaSkupaj Maribor





Mariborski podjetniki in obrtniki, ki imajo po lastnih navedbah dovolj zgolj nemega spremljanja lokalnih gospodarskih razmer, so se povezali v Podjetniško gibanje ZaSkupaj, katerega cilj je spodbujanje stabilnosti, rasti in razvoja gospodarstva v Mariboru in okolici. Z mreženjem lokalnih podjetij so že nastali tudi konkretni posli.

getfoto2

V neformalnem Podjetniškem gibanju ZaSkupaj Maribor se povezujejo mikro, mala, srednja in hitro rastoča podjetja iz Maribora in širše okolice. Namen je, da se podjetja med seboj spoznajo in če obstaja poslovni interes, začnejo tudi sodelovati, so predstavniki gibanja pojasnili na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

V Mestni občini Maribor je približno 8000 pravnih subjektov. Večina je mikro in malih podjetij, ki so zelo nišno usmerjena. “Taka podjetja so lahko zelo dobri kooperanti drugim lokalnim podjetjem, ki iste storitve že dajejo v izvajanje podjetjem, ki pa niso iz mariborske občine. V mreženju lokalnih podjetij je sinergijska moč. Na tak način se pospešuje lokalno gospodarstvo, posli ostajajo lokalnim podjetjem, podjetniki se med seboj spoznavamo in lahko posredno tudi posameznim podjetjem omogočimo dostop do svojih dobaviteljev ali obratno,” so prepričani v gibanju.

Povezovanje je že prineslo konkretne rezultate. Kot je povedala direktorica podjetja Krebe Tippo Mojca Krepek, katere podjetje proizvaja industrijske stroje za pranje perila, so prek gibanja ZaSkupaj med drugim navezali stik in sklenili sodelovanje s podjetjem Labos, ki se ukvarja z odkupom in prodajo odpadnih kovin.

Gibanje želi povezovati lokalna podjetja tudi pri iskanju kadrov ter povezovati mlade inovatorje z uspešnimi hitro rastočimi podjetji. Tako so med drugim vzpostavili Zbiralnico podjetniških mnenj in Karierne zmenkarije. Na zavodu za zaposlovanje lahko tako po besedah direktorice mariborske območne enote Mateje Muršak dobijo “informacije iz prve roke, kaj je tisto, kar podjetniki potrebujejo oziroma pričakujejo”, ter posledično oblikujejo ustrezne programe. Na območju Maribora s širšo okolico, kjer je 18,3-odstotna brezposelnost, in od koder se veliko ljudi dnevno vozi na delo v Avstrijo, je to izjemnega pomena, je pojasnila.

Podjetja so v okviru ZaSkupaj prav tako dejavna na socialnem področju. Trenutno že teče prostovoljna akcija Odprem srce – podarim bon, s katerimi lahko podjetja osebam, ki so se znašle na pragu revščine, omogočijo brezplačni nakup osnovnih življenjskih potrebščin v socialni trgovini Sotra. Po besedah direktorice trgovine Ivanke Poropat so takšne akcije zelo dobrodošle, še posebej v jesenskem času, ko so številna gospodinjstva obremenjena z nakupom šolskih potrebščin.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.