04:54, tor, 7. Maj

Pogačar po današnji tekmi: “Nisem zadovoljen, sem kar razočaran.”





Belgijec Remco Evenepoel je osvojil zlato kolajno v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Glasgowu. V Stirlingu (47,8 km) je ugnal Italijana Filippa Ganno in britanskega najstnika Joshuo Tarlinga. Edini slovenski predstavnik Tadej Pogačar ni ujel najboljšega dne, zasedel je 22. mesto.

Za Belgijo in Evenepoela je bil to prvi naslov prvaka v vožnji na čas, medaljo pa je 23-letni zmagovalec lanske Vuelte prejel četrtič. Enkrat je bil srebrn (2019), dvakrat pa bronast (2021, 2022). Za Ganno je bila to prav tako četrta kolajna, svetovni prvak je bil v letih 2020 in 2021, bronast pa še pred štirimi leti. Tretje mesto je nekoliko presenetljivo osvojil mladi Tarling. Devetnajstletnik je bil sicer lani svetovni prvak v mladinski konkurenci.

Štiriindvajsetletnemu Pogačarju z 22. mestom ni uspelo priboriti dodatne kvote za nastop na olimpijskih igrah. To je uspelo zgolj kolesarjem iz najboljših desetih držav. Slovenija je bila v tem pogledu 14. po vrsti. Pogačar je v nedeljo osvojil bron na cestni dirki, s čimer je postal drugi Slovenec s tem dosežkom po Andreju Hauptmanu leta 2001. V kronometru je doslej v članski konkurenci kot edini medaljo za Slovenijo osvojil Primož Roglič pred šestimi leti v norveškem Bergnu.

V ravnini je naš šampion popuščal

Pogačar, državni prvak s Pokljuke v tej disciplini, ni začel najhitreje. Po prvem ravninskem delu je bil 14. z zaostankom 36 sekund za Ganno. Pogačar je v nadaljevanju po ravnini vse bolj popuščal. Na drugem vmesnem času je bil 24. z 2:18 minute zaostanka, na tretjem pa je bil z zaostankom 2:54 minute 26. Do konca je sicer na krajšem tlakovanem vzponu izgubil manj ter pridobil nekaj mest, višje od 22. mesta pa ni posegel. Za Evenepoelom je na koncu zaostal 3:06 minute. Za 24-letnika najboljša uvrstitev na kronometrih na SP ostaja šesto mesto iz lanskega Wollongonga.

Pogačar razočaran, pravi, da telo potrebuje počitek

“Nisem zadovoljen, sem kar razočaran. Mislim, da po vsej tej sezoni telo rabi počitek. To sem danes uvidel. Prejšnjo nedeljo sem še dal vse, kar sem imel v sebi. Videti je, da je to to za letos. Potrebujem malce oddiha, letos ga še nisem imel. Do avgusta je neslo,” je za RTV Slovenija po koncu dejal Pogačar. “V nedeljo sem imel cilj dobiti medaljo. Težka proga, težka dirka in dal sem res vse od sebe. Bil sem med kolesarji specialisti za takšne dirke. Danes mi kronometer ni bil pisan na kožo, a če bi imel dober dan, bi lahko bil v top 5. Treba je glavo spočiti in jo dati na ‘off’,” je dejal slovenski as in že namignil na konec tekmovalne sezone. “Startal sem kar dobro, se mi je zdelo. Na vetru me je premetavalo levo in desno. Noge se nato niso vrtele tako kot prvih deset km in nisem več našel pravega ritma. Za nazaj sem skušal čez klance pritisniti, a videlo se je, da nimam prave eksplozivnosti,” je še dodal za RTV in ocenil letošnjo sezono: “Če potegnem črto pod sezono, sem lahko zelo zadovoljen. Ob vseh vzponih in padcih imam za sabo sabo eno najboljših sezon, morda celo najboljšo sezono doslej.”

Troboj za zlato

V boju za zlato se je odvil troboj med Evenepoelom, Ganno in Tarlingom. Medtem ko je Ganna najhitreje začel, je v drugem delu blestel Evenepoel in nato v zadnjem, bolj razgibanem delu zadržal prednost pred Italijanom. Svetovni prvak je postal s prednostjo 12 sekund. Tarling, prvi najstnik s kolajno na SP prav po Evenepoelu (2019), pa je zaostal 48 sekund.

Danes so v Stirlingu v vožnji na čas tekmovali tudi mladinci (22,8 km). Slavil je Avstralec Oscar Chamberlain. Od Slovencev je bil Erazem Valjavec z zaostankom 2:23 minute 32., Jaka Marolt pa je zaostal še štiri sekunde več in končal na 35. mestu. Do konca sporeda SP bosta na vrsti še sobotna cestna dirka mlajših članov (12.30) in nedeljska cestna dirka članic (13.00). V gorskem kolesarstvu so danes tekmovali mlajši člani in mlajše članice. Med prvimi je bil Matic Kranjec Žagar 67. z zaostankom enega kroga. Slavil je Britanec Charlie Aldridge. Pri mlajših članicah je bila najboljša Novozelandka Samara Maxwell. Slovenk ni bilo na startu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.