15:49, pon, 4. Mar

Pogajanja o Arsenovičevi koaliciji še potekajo

Pogajanja za sestavo koalicije mariborskega župana Saše Arsenoviča še niso zaključena. Med spornimi točkami, predvsem z Gibanjem Svoboda kot največjim partnerjem, je občinski proračun. Izredna seja s prvo obravnavo proračuna je sklicana za 28. februar, ko bodo mestni svetniki dobili na mizo poleg predloga proračuna za 2023 tudi predlog za 2024.

Poleg Gibanja Svoboda je Arsenovič v koalicijo povabil še SD, Gasilce Maribora, Listo kolesarjev in pešcev ter NSi, s čimer bi imeli 29 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Naknadno je vabilo prejela tudi Levica, a ga ni sprejela.

“Pogovori potekajo intenzivno. Z manjšimi partnerji že podpisujemo pogodbo, programi so usklajeni. V bistvu gre za nadaljevanje dela, ki smo ga začeli v prejšnjem mandatu,” je za STA v petek povedal župan.

Priznava, da z Gibanjem Svoboda, ki ima 11 mestnih svetnikov, ostajajo odprta vprašanja, med drugim glede predloga letošnjega občinskega proračuna. “Jasno je, da nimamo vsi enakih pogledov na finančne izzive, ki so se zdaj pojavili,” je dejal.

Prva obravnava letošnjega proračuna v mestnem svetu je bila predvidena 26. januarja, a jo je župan preložil. Novo sejo je takrat napovedal za 16. februar, a je proračunska seja sklicana šele za 28. februar.

Kot izhaja iz objavljenega gradiva, je proračun Mestne občine Maribor za leto 2023 predlagan v višini 192,6 milijona evrov z možnim zadolževanjem do 27 milijonov evrov. Naj bi pa mestni svetniki zdaj obenem sprejeli še predlog proračuna za leto 2024, ki je zastavljen v višini 142,1 milijona evrov z zadolževanjem do treh milijonov evrov.

“Ko ju damo skupaj, pridemo na povprečno 167 milijonov, kar je za tako veliko občino nek minimum,” meni Arsenovič. V Gibanju Svoboda pa so še vedno nezadovoljni.

“Nov predlog proračuna je enak kot tisti, ki ga je župan umaknil, s tem da je prihodkovno stran dvignil še za pol milijona evrov. Naše pripombe so bile že takrat, da je prihodkovna stran absolutno preoptimistična glede na trenutne razmere, v katerih je po naših ocenah potreben bolj konservativen pristop,” je danes za STA povedala njihova predstavnica Karin Jurše. O tem, kako točno bodo glasovali na seji prihodnji teden, se sicer v svetniški skupini še pogovarjajo.

Arsenovič vztraja, da predlog proračuna zajema le projekte, ki že tečejo.

“Proračun je pravzaprav skoraj vse nadaljevanje projektov, kar kaže tudi bistveno manjša realizacija, predvidena v letu 2024. Ker razen potencialnega podpisa pogodbe za izvajanje Zdravstvene postaje Tezno ni na vidiku (novih) velikih projektov v teh dveh letih,” je povedal.

Projektov, ki že potekajo, ne namerava ustavljati. “Še vedno mislim, da so čisto vsi projekti, ki smo jih naredili za naše prebivalce, potrebni,” je dejal za STA.

Pri podpisu koalicijske pogodbe ne bo nujno vztrajal. “Obstaja več možnosti. Lahko smo brez koalicije, lahko imamo veliko koalicijo, lahko imamo manjšinsko koalicijo. Vse opcije so odprte, vsi pa smo se zavezali temu, tako županski kandidati kot sedaj izvoljeni mestni svetniki, da bomo skrbeli za razvoj in blaginjo v tem mestu,” je povedal župan.

V Gibanju Svoboda vstopa v županovo koalicijo kljub vsemu ne izključujejo. “Trenutno je naša skrb predvsem proračun,” je dejala Karin Jurše.

Na drugi strani utrjuje svoje vrste opozicija. V soboto je Nova ljudska stranka (NLS) nekdanjega župana Franca Kanglerja podpisala sporazum o pridružitvi SDS in v prihodnje naj bi Kangler tudi prevzel vodenje mariborskega odbora SDS. Po združitvi naj bi SDS imela 12 mestnih svetnikov, enako kot Arsenovičeva lista.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *