05:34, sob, 20. Apr

Ptice na Ptujskem jezeru poginile zaradi strupa?





Rečni galebi naj bi poginili zaradi zaužitja strupa. Po ugotovitvah nacionalnega veterinarskega inštituta so ptice poginile zaradi odpovedi vitalnih organov, kar je verjetno posledica zaužitja toksične snovi. Za katere snovi je šlo, še ni znano, zaenkrat pa je izključeno, da bi šlo za fitofarmacevtska sredstva.

Nacionalni veterinarski inštitut je na podlagi vseh preiskav, ki so vključevale raztelešenje živali, virološke, bakteriološke in histološke analize ter kemijske preiskave, v končnem mnenju zapisal, da je pogin ptic “posledica odpovedi vitalnih organov, ki je verjetno posledica zaužitja toksične snovi”, je danes objavila uprava.

Vir : DOPPS
Vir : DOPPS

Pri kemijski analizi vzorcev jeter, prebavil in želodčne vsebine niso ugotovili snovi, ki so akutno toksične za ptice in bi lahko povzročile pogin ptic. Kemijska analiza se je nanašala na pesticide, ki se danes ali pa so se v preteklosti uporabljali v kmetijstvu. Prisotnost snovi tembotrion v vzorcu je bila izključena kot vzrok za akutno zastrupitev galebov.

“Glede na rezultate analiz in končne ugotovitve, ki niso dokazale vzroka pogina, se bomo glede nadaljnjih ravnanj posvetovali s strokovnjaki s področja okolja, ornitologije, veterine in kmetijstva tako doma kot v tujini,” so zapisali v upravi.

Poudarili so, da so doslej izključeni vzroki pogina galebov z vidika kožnih bolezni živali in uporabe fitofarmacevtskih sredstev.

Na območju Ptujskega jezera so 7. aprila našli okoli 130 poginulih rečnih galebov, nekaj 8. aprila in še okoli 20 11. aprila. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so ob najdbi novih poginulih ptic ocenjevali, da je bil neidentificirani strup še vedno prisoten v okolju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.