16:22, sob, 4. Maj

Pogoji za nakup Večera še niso izpolnjeni





Družba Dober Večer, ki je s časopisno hišo Delo v začetku julija sklenila pogodbo o nakupu večinskega deleža mariborskega časopisnega podjetja Večer, vendarle še ni dobila soglasja Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), kot je v torek poročal Večer. Direktor AVK Andrej Krašek je za STA dejal, da postopek presoje koncentracije še ni končan.

večer sta

Delo ima 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Po dolgotrajnih postopkih je Delo z družbo Dober Večer 10. julija sklenilo pogodbo o prodaji 202.788 delnic oziroma 79,24-odstotnega deleža Večera. AVK mora obema družbama – Delu za prodajo, podjetju Dober Večer pa za nakup – izdati soglasje, pri čemer se na podlagi odločbe iz leta 2009 opredeljuje zgolj do 75-odstotnega deleža.

Iz Pivovarne Laško, lastnice Dela, so v torek sporočili, da je AVK Delu v ponedeljek izdal soglasje za prodajo 75-odstotnega deleža Večera družbi Dober Večer in da je za veljavnost kupoprodajne pogodbe treba izpolniti še en odložni pogoj, in sicer pogoj soglasja glede konkurence za kupca.

Časnik Večer je v torek na spletni strani poročal, da je tudi Dober Večer to soglasje dobil v ponedeljek, medtem ko je Delo danes poročalo, da družba Dober Večer vlogo za izdajo soglasja še dopolnjuje in da ima za to čas do četrtka. Potem bo odločila AVK, poroča Delo.

STA se je za pojasnila v torek obrnila tudi na AVK, a odgovorov ni prejela. Je pa Krašek za STA danes pojasnil, da v primeru prodaje Večera vodijo dva postopka.

Prvi se nanaša na Delo, ki mora na podlagi odločbe iz leta 2009 dobiti soglasje AVK za prodajo delnic Večera. “Pri tem gre za neko čisto ‘sui generis’ zadevo, za odločitev, ki je edina takšna v mojem času na agenciji, pa tudi prej mislim, da takšne ni bilo. Izvira iz odločbe iz tedanjega časa,” je pojasnil.

Podjetje Dober Večer je moralo po drugi strani na podlagi zakona o preprečevanju omejevanja konkurence vložiti vlogo za dopustitev koncentracije. To so storili, a AVK o tem še ni odločil, je povedal Krašek.

Delo je odločbo, da sme delnice Večera prodati družbi Dober Večer, tako dobilo, Dober Večer za nakup pa še ne. Ali drži poročanje Dela, da mora Dober Večer vlogo še dopolniti, Krašek ni hotel komentirati. “To je tekoči postopek. Potrjujem, da so vložili vlogo za dopustitev koncentracije, Dober Večer je ta postopek že začel, a še ni končan in še teče,” je dejal.

Kdaj bo postopek končan, ni znano, po neuradnih informacijah pa naj ne bi trajal dolgo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.