02:00, sob, 27. Apr

Pohorje ima nov zemljevid in kartonček kulinarične transverzale





Nov zemljevid vzhodnega Pohorja in kartonček Pohorska kulinarična transverzala sta nastala na pobudo Turističnega društva gostincev Pohorja in v sodelovanju štirih občin (Hoče-Slivnica, Slovenska Bistrica, Ruše, Maribor) in Zavoda za turizem Maribor – Pohorje. Z zemljevidom se bodo pohodniki in kolesarji lažje orientirali in s tem spoznali lepote tega dela Pohorja, s kartončkom pohorske kulinarične transverzale pa degustirali pristno pohorsko kulinariko v kočah in hotelih.

Predstavniki sodelujočih občin in direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje
Predstavniki sodelujočih občin in direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje

Turistično društvo gostincev Pohorja je že lansko leto izdalo žepno izdajo zemljevida, ki je v nekaj mesecih pošla. To je dokaz, da je takšen zemljevid nujno potreben, je prepričan Milan Klančnik, predsednik Turističnega društva gostincev Pohorja: “Naše društvo si je torej tudi za letos zadalo nalogo izdaje razširjenega zemljevida s planinskimi in kolesarskimi potmi, na katerem bi bile označene tudi narave in kulturne znamenitosti vhodnega dela Pohorja, vzporedno s to karto pa, da oživimo kulinarično transverzalo. Z zemljevidom se bodo pohodniki in kolesarji lažje orientirali in s tem spoznali lepote tega dela Pohorja. Na karti so tudi fotografije nastanitvenih obratov s kontakti in fotografije nekaterih naravnih znamenitosti vzhodnega Pohorja. S kartončkom pohorske kulinarične transverzale bodo obiskovalci degustirali domače specialitete v določenih kočah in hotelih in si z zadnjim žigom v kartončku zaslužili gratis sladico pri gostincu, kjer bodo dobili zadnji žig.”
Zemljevid in kartonček so financirale štiri občine –- Hoče-Slivnica, Slovenska Bistrica, Ruše in Maribor. Čeprav gre za majhen skupni projekt, je ta kljub temu pomemben, meni Alenka Iskra, podžupanja MOM, saj predstavlja enega prvih korakov k tesnejšemu povezovanju Mestne občine Maribor z ostalimi pohorskimi občinami na področju turizma: “Mestna občina Maribor se zaveda izjemnega, a v veliki meri neizkoriščenega, naravnega in turističnega potenciala, ki ga ima Pohorje, predvsem pa pomena povezovanja občin v skupnih aktivnostih za boljšo turistično ponudbo. Mestna občina Maribor je zato z veseljem pristopila k pobudi Društva gostincev Pohorja, da se uredijo in posodobijo tiskovine za Kulinarično transverzalo iz leta 2015 ter zemljevid Kolesarske in pohodne poti vzhodnega Pohorja. Izgradnja skupne vizije ter močne blagovne znamke Pohorja, v povezavi z reko Dravo, lahko v prihodnosti močno vpliva na razvojni preboj celotne turistične destinacije. Mestna občina Maribor si bo zato prizadevala tudi za sprejem Zakona o Pohorju ter bo svoje napore vložila v aktivno povezovanje in sodelovanje vseh občin in deležnikov, ki delujejo na Pohorju in ob reki Dravi.”

Promocija zloženke v rokah Zavoda za turizem Maribor – Pohorje
Zavod za turizem Maribor – Pohorje je v projektu sodeloval pri zasnovi vizualne podobe, s strokovnim svetovanjem, poskrbeli pa bodo tudi za distribucijo in promocijo zloženke in zemljevida. Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje: “Kartončke in zemljevide bomo razdelili turističnemu gospodarstvu v Mariboru ter vsem trem občinam. Sicer pa sta namenjena tako lokalnemu prebivalstvu kot tudi domačim in tujim gostom, saj so tiskovine pripravljene tudi v angleškem jeziku. Gostje jih bodo lahko našli na vseh turističnih točkah v vseh občinah, na spodnji in zgornji postaji Pohorske vzpenjače, v večini namestitvenih kapacitet ter v vseh vključenih kočah, ki sodelujejo in so del kulinarične Pohorske ponudbe. Ključnega pomena bo redno spremljanje obiska vseh gostincev Kulinarične transverzale, rezultati bodo tisti, ki nam bodo pomagali do nadgradnje priprave v naslednjem letu. Veseli me, da projekt povezovanja pozdravlja tudi Slovenska turistična organizacija.”

Zloženka
Zloženka

“Hvala vsem vključenim, da smo projekt zemljevidov in pohorske kulinarične transverzale pripeljali od začetka do konca. Za štiri občine, ki mejimo na Pohorje, je to pomembna pridobitev in velik pokazatelj, da si želimo skupnih akcij v povezavi z našim hribom. Občina Hoče – Slivnica, v kateri ima sedež tudi Turistično društvo gostincev Pohorja, je in vedno bo z veseljem podprla lepe zgodbe sodelovanja in razvoja. Želimo si, da s projektom nakazujemo skupno pot, po kateri bomo v povezavi s Pohorjem hodili v naslednjih letih,” dodaja v imenu župana občine Hoče Slivnica dr. Marka Soršaka, dr. Martina Rauter, svetnica in predsednica
Odbora za gospodarske dejavnosti in turizem, Občina Hoče – Slivnica.

Občina Ruše si prav tako prizadeva za povezovanje sosednjih občin na področju turizma in širjenje prepoznavnosti tudi manj znanih turističnih in športnih ponudb. Dušan Lahe, direktor občinske uprave, Občina Ruše: “Pohorje ponuja, poleg neokrnjene narave, številne možnosti športnih in rekreativnih
aktivnosti ter bogato kulinarično ponudbo. Vse to boste lahko spoznavali skozi osvežene zemljevide pohodniške poti, kolesarskih stez, gostinskih in namestitvenih ponudb ter seveda na območju naše občine lahko obiščete poseben Disc Golf park Areh – Ruše.”

Jana Jeglič, iz Razvojno informacijskega centra Slovenska Bistrica, je poudarila, da največjo priložnost v razvoju turizma vidijo v povezovanju razdrobljene turistične ponudbe in oblikovanju novih, zanimivih, inovativnih in kakovostnih produktov na področju vinogradništva, gastronomije, programov za najmlajše, športnega in kulturnega turizma ter prireditev: “Zavedamo se, da je za uspeh v turizmu povezovanje vsekakor ena najpomembnejših aktivnosti. Nov zemljevid in zgibanka pa sta lahko pomemben in odličen začetek nadaljnjega sodelovanja in nadgradnja dosedanjih prizadevanj in projektnih aktivnosti.”

Zemljevid vzhodnega Pohorja in zloženko Pohorska kulinarična transverzala najdete na tej povezavi: https://maribor-pohorje.si/priporocamo/novo—zemljevid-pohorja-in-pohorskakulinaricna-transverzala-.aspx

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.