23:20, sob, 27. Apr

Poklon prvim pohorskim partizanom





Minilo je 73 let odkar so v gozdu pri Urbančevi lovski koči ustanovili prvo partizansko četo. Prav tam je minulo soboto potekala svečana spominska slovesnost, v poklon prvim pohorskim partizanom. Udeležili so se je številni domačini in seveda predstavniki Zveze borcev za vrednote NOB.

svečanost NOB

Prav tam, kjer so prvi pohorski partizani ustanovili četo, stoji pomnik, ob katerem tradicionalno potekajo spominske slovesnosti, posvečene padlim borcem. Na njem je zapisano: “Na tem mestu so prvi pohorski partizani 30. julija 1941 ustanovili četo, ki je v noči na 12 avgust istega leta napadla okupatorjevo postojanko v Ribnici na Pohorju.

venci ob Pomniku

Tako so pripadniki te čete v Ribnici na Pohorju beležili prvo večjo zmago, kljub izredno jalovi oborožitvi. Naslednjo, precej bolj odmevno, pa so beležili 17. septembra na Klopnem vrhu, od koder so pregnali Nemce.

svečanost NOB 3

Nekdanji tovariši in tovarišice pravijo, da so vrednote NOB večne. Borut Končnik, predsednik KO ZB NOB Podvelka, je denimo povedal: “Tako kot naša generacija počasi pozablja na prvo svetovno vojno, tako ima tudi mlada generacija svoje probleme, ki so bolj v ospredju, vendar temeljijo na teh vrednotah, ki so bile takrat izborjene. Mi moramo prenašati te vrednote na mladi rod, da ne bodo pozabljene.”

Končnik

Več o spominski svečanosti izveste v oddaji Občinski informator! Ta ponedeljek, 28.7. ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.