01:08, čet, 2. Maj

Poklukar: “Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val.”





Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je dejal: “V zadnjem testiranju ugotovili 4 vzorce, v katerih smo nedvombo z analizo ugotovili za različico omikron. Obdobje, v katerem so bile osebe zajele je med koncem 29. novembrom in 6. decembrom.”

Pojasnil je, da gre za sveže podatke, zato vse informacije še niso znane, so pa vse štiri osebe iz Ljubljane. “Nimamo epidemioloških podatkov, te so v preiskavi. Kar lahko povem še je, da je za eno od oseb verjetno, da gre za osebo, ki je v preteklosti že prebolela covid. Pred nami so žal verjetno težki dnevi.”

In kakšno je stanje v bolnišnicah?

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da je 83 odstotkov tistih, ki potrebujejo intenzivno pomoč necepljenih. Na normalnem oddelku pa 71 odstotkov necepljenih. “Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo mimo dejstva, da v zadnjih dneh izgublja sapo padanje dnevno število okužb. Če vemo, da je v prejšnjih treh tednih se dnevno število okuženih zmanjševalo za 20-30 procentov, zadnje dni sledi manjši padec.”

V nadaljevanju je priznal, da ga vse to močno skrbi. “Najboljši ukrep je takojšnje cepljenje, saj so cepiva varna in učinkovita. Ves čas skrbimo za vsa ostala življenja, tudi tistih, ki nimajo covida in ravno tako zbolevajo za možgansko kapjo, srčno kapjo, za rakom, imajo poškodbe in ravno za njih potrebujemo dodatne kapacitete.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.