21:12, sre, 12. Jun

Pokojnine in povprečnine bodo višje

Vlada je predlagala novelo zakona o izvrševanju proračunov, s katerim bodo po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman zagotovili nekoliko višjo povprečnino za občine in letni dodatek za vse upokojence. Za slednjega namenjajo dodatnih 21 milijonov evrov.

Sredstva bo po njenih besedah zagotovila sama pokojninska blagajna. Število novih upokojencev v letošnjem letu in konec lanskega leta je namreč nižje od pričakovanega in bo tako lahko pokojninska blagajna znotraj pričakovanih prihodkov in odhodkov pokrila tudi ta dodaten odhodek.

denar1

Regres za vse
Regres bodo dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine; znesek se bo gibal od 400 evrov pri tistih, ki dobivajo do 430 evrov pokojnine, do 90 evrov, kolikor bo pripadlo upokojencem s pokojninami, višjimi od 760 evrov.

Povprečnine višje za dobre tri evre
Povprečnina za letos se bo povišala s 530 na 533,5 evra, zagotovljen bo tudi poračun od 1. januarja dalje, je pojasnila ministrica. Kot je spomnila, dvig povprečnine sledi zavezi oziroma obljubi zaradi povišanih stroškov dela v občinah, ki so posledica dogovora s sindikati javnega sektorja. V občinah so sicer v začetku februarja, ko je ministrstvo predlagalo dvig za 3,5 evra, menili, da tudi s tem povprečnina ostaja prenizka.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.