16:02, pet, 19. Apr

Poleti v Mariboru in na Štajerskem več turistov





Mariborski turistični ponudniki znova beležijo rast števila turistov. Po uradnih statističnih podatkih je Maribor v prvem polletju zabeležil 26 odstotkov več nočitev in 15 odstotkov več prihodov gostov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris U. Windisch, bodo dobri tudi poletni rezultati.

Največ gostov, ki so v prvi polovici leta prenočili v Mariboru, je prišlo iz Nemčije, Poljske, Avstrije, Hrvaške, Italije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske, Turčije in Južne Koreje. “Po podatkih, ki smo jih prejeli s strani nekaterih ponudnikov namestitvenih zmogljivosti, so hoteli v juliju in avgustu v povprečju zasedeni okoli 70-odstotno, kar je primerljivo z lanskim poletjem,” je dejala Windischeva. V Termah Maribor, ki so največji ponudnik namestitvenih zmogljivosti v štajerski prestolnici, so imeli v prvem polletju zasedenost zmogljivosti na ravni lanske, kar pomeni 72 odstotkov v hotelih pod Pohorjem, okoli 67 odstotkov v mestnih hotelih ter 36 odstotkov na Pohorju. Nekateri ponudniki sicer beležijo tudi upad, ki ga pripisujejo dvigu cen.
Obiskanost Turistično informacijskega centra (TIC) je v prvem polletju letošnjega leta za 22 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani, medtem ko v Hiši Stare trte beležijo šestodstotno rast števila obiskovalcev ter povečanje števila skupin in rezervacij za vinske degustacije. V TIC-u v poletnih mesecih beležijo opazno rast nizozemskih, belgijskih in francoskih gostov, pa tudi čeških, slovaških in poljskih.

Pestro dogajanje pred Hišo Stare trte na Lentu. Vir: arhiva Lokalec.si
Pestro dogajanje pred Hišo Stare trte na Lentu. Vir: arhiva Lokalec.si

Hiša Stare trte v Mariboru med najbolj obiskanimi v destinaciji
Tuji gostje pri njih povprašujejo predvsem po kulturno zgodovinskih znamenitostih, možnostih nakupa spominkov, načrtu mesta in drugih promocijskih materialih. Pozanimajo se tudi o znamenitostih Slovenije ter doživetjih s področja vina in kulinarike, predvsem glede najstarejše trte na svetu, Vinagove kleti in okoliških vinskih cest ter dobrih gostiln. Ob tem v TIC-u opažajo, da vse več gostov želi obiskati Pohorje, predvsem pohodniki, sledijo jim kolesarji, samo Hišo Stare trte pa je lani obiskalo okoli 60.000 domačih in tujih turistov, s čimer je to ena najbolj obiskanih turističnih točk v destinaciji. Windischeva pa kot novost v turistični ponudbi mesta omenja nadgradnjo mariborske vinske poti in nove mariborske kulinarične poti – paketni ponudbi, ki vključujeta sedmem gostinskih ponudnikov v središču Maribora. Slednji so oblikovali prav v Zavodu za turizem Maribor Pohorje, saj želijo gostom omogočiti kakovostno, a hkrati cenovno ugodno vinsko-kulinarično doživetje.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.