23:47, čet, 2. Maj

Poletni lutkovni pristan





25. mednarodni lutkovni festival – POLETNI LUTKOVNI PRISTAN bo potekal od 9. avgusta do 1. septembera 2014.

unnamed

Poletni lutkovni pristan je Lutkovno gledališče Maribor pod umetniškim vodenjem Tineta Varla začelo prirejati z mislijo na kakovostno lutkovno ponudbo v času poletnih počitnic. Festival se je začel (leta 1990 na Lentu) skromno: z eno tujo in štirinajstimi slovenskimi lutkovnimi predstavami. Že prihodnje leto je število tujih in domačih predstav naraslo skoraj na trideset, z znatnim deležem predstav iz tujine. Hitro se je pričelo tudi sodelovanje s prireditelji podobnih festivalov po Sloveniji in v tujini. Izmenjava programa je omogočila veliko pestrejši program. Na festivalu so se zvrstile predstave z vsega sveta, vsako leto pa tudi izbor najboljših slovenskih lutkovnih predstav. Sprva je bila glavnina festivalskega programa namenjena samo predstavam, sčasoma pa se je program širil tudi na spremljevalne lutkovne dogodke: ustvarjalne delavnice, razstave in lutkovne delavnice, kjer so otroci v enotedenskih delavnicah ustvarili lastno lutkovno predstavo.

Festivalska prizorišča so se selila z Lenta v atrij mariborskega gradu, na vrt kavarne Astoria, na Rotovški trg in končno znova na Lent v novo lutkovno hišo v Minoritih. Ob tem so bile številne predstave na ogled tudi na mestnih ulicah in trgih, v mestnem parku in v Umetnostni galeriji Maribor.

Časovno je festival doživel razvoj od dogajanja skozi vse poletje do bolj zgoščene oblike, ki je živa še danes in zajema avgustovske sobote in vsebinsko najbogatejši zadnji konec tedna, ko je na ogled glavnina festivalskega dogajanja.

Program si lahko ogledate na tej povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.