15:53, tor, 21. Maj

Policija: Minister Hojs pri prehodu občinske in državne meje ni kršil veljavnih odlokov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v ponedeljek, ko je skupaj z mamo skušal prečkati mejo s Hrvaško, ni v ničemer kršil veljavnih vladnih odlokov, je sporočila policija. Kot so zapisali na Twitterju, je minister za prehod občinskih in državne meje posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente.

Aleš Hojs

Pojasnili so tudi, da hrvaški varnostni organi skladno s svojimi predpisi Hojsa niso zavrnili. Ker ni imel negativnega izvida PCR testiranja na okužbo z novim koronavirusom, so ga obvestili, da lahko na Hrvaško vstopi tako, da mu bo odrejena karantena oziroma bo moral na Hrvaškem opraviti test. Hojs se je nato odločil, da na Hrvaško zaradi navedenih pogojev ne vstopi.

Pečjak: Hojs je ustrezno izkazal upravičeno izjemo prehoda meja

Tudi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da je Hojs ustrezno izkazal upravičeno izjemo prehoda tako občinskih meja kot državne meje. Na policiji so še pojasnili, da je minister zasebno pot opravil povsem v lastni režiji, saj se je varovanju v preteklem vikendu odrekel. Policija prav tako v zvezi s tem dogodkom ni izvedla nikakršne predhodne komunikacije ali najave prihoda ministra hrvaškim varnostni organom.

Portal 24ur.com je namreč v sredo poročal, da je hrvaška policija v ponedeljek na meji zavrnila vstop Hojsu in njegovi mami, ker nista izpolnjevala pogojev. Na portalu so zapisali, da je prehajanje občin in regij pri nas dovoljeno le izjemoma: na primer za prihod ali odhod z dela, za pomoč osebam, ki potrebujejo oskrbo in podobno, izjema je tudi izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva. Kot je za portal povedal Hojs, ima mama na Hrvaškem nepremičnino, zato sta želela tja, da bi lahko poravnala račune. Ker nista imela opravljenega testa na novi koronavirus, ki je pogoj za vstop na Hrvaško, so jima dali na izbiro vstop s testiranjem in karanteno ali pa da se obrneta, kar sta tudi storila.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.