05:16, sob, 20. Apr

POLICIJA POZIVA: Prepoznajmo in preprečujmo nasilje med vrstniki





Policisti pozivajo k aktivnemu preprečevanju, prepoznavanju in obravnavanju nasilja med vrstniki! Opažajo, da so dnevi pred koncem šolskega leta pogosto v znamenju konfliktov. “Naša dolžnost je, da otrokom in mladostnikom zagotovimo varno in spodbudno šolsko okolje,” sporočajo policisti.

Dnevi pred koncem šolskega leta pogosto v znamenju konfliktov ali celo nasilja med vrstniki – ne tolerirajte, ukrepajte!” so zapisali na spletno stran slovenske policije. Poudarjajo, da je zaključek ocenjevalnega obdobja za vsakega učenca in dijaka stresno obdobje, ki lahko še poglobi nestrpnosti ali nesoglasja med vrstniki. To pa lahko pripelje tudi do več nasilja med njimi, psihičnega ali fizičnega. “V Policiji zato skupaj s predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, Zveze aktivov svetov staršev Slovenije in psihologinjo dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič pozivamo k aktivnemu preprečevanju, prepoznavanju in obravnavanju nasilja med vrstniki,” dodajajo policisti.

Grafični prikaz medvrstniškega nasilja. Vir: policija.si
Grafični prikaz medvrstniškega nasilja. Vir: policija.si

Odgovornost šole
Šola mora dati pobudo, vzpostaviti pogoje in omogočiti skupno učenje, ki mora vključiti učence, ki se učijo, prevzeti svoj delež soustvarjalcev varnega in spodbudnega učnega okolja,” poudarja psihologinja Čačinovič Vogrinčič in učitelje, učence ter starše poziva, naj bodo kot sodelavci, sopotniki in sogovorniki. V Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije pa so opozorili tudi na težave pri obravnavi primerov nasilja v šolskem okolju. “Najpogostejši očitek šolam pri razreševanju konfliktnih situacij, je premajhna odzivnost, prepočasno reagiranje. Tu je treba poudariti, da je reševanje takšnih dogodkov izjemno zahteven in kompleksen postopek. Gre za otroke, vsekakor za mladoletne osebe, kjer je izjemnega pomena, da se temeljito preveri vse dejavnike in udeležence nekega dogodka. Hitrost je pomembna pri preprečevanju dogodka, pri reševanju pa se lahko izkaže za neprimerno, saj lahko vodi do napak,” je poudaril Gregor Pečan, predsednik združenja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.