13:53, čet, 20. Jun

Policisti danes z maratonom nadzora hitrosti

Po celotni državi danes med 6. in 12. uro poteka maraton nadzora hitrosti.

Tega izvaja 196 policistov na 362 lokacijah. Policisti bodo dosledno ukrepali proti kršiteljem cestnoprometnih predpisov. Za ponovitev akcije so se odločili zaradi izjemno slabega stanja prometne varnosti ob lanski izvedbi ter negativnega letošnjega trenda.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.

Zaradi lažnega občutka varnosti vozijo hitreje

Za poletna obdobja so zaradi lažnega občutka varnosti, ki ga imajo vozniki zaradi lepega vremena, tudi sicer značilne višje hitrosti, ki botrujejo večjemu številu prometnih nesreč, so zapisali na spletnih straneh policije. Z nadzorom želijo zato predvsem vplivati na udeležence cestnega prometa, da v poletnem času svojo hitrost in način vožnje ustrezno prilagodijo in na ta način vozijo varneje.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje.

Letos v prometnih nesrečah umrlo že 24 oseb več kot lani

V šestih mesecih letošnjega leta se je zgodilo 8.245 (8.544) prometnih nesreč ali za tri odstotke manj kot v enakem lanskem obdobju. Kljub vsemu je v omenjenih nesrečah umrlo 68 oseb, kar je 24 več kot v enakem obdobju lani, 335 (436) se jih je hudo poškodovalo in 3.407 (3.705) lahko poškodovalo.

FOTO: www. policija.si
FOTO: www. policija.si

Zaradi hitrosti se je v prvem polletju zgodilo 1.554 prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa 1.394. V teh nesrečah je umrlo 22 udeležencev, lani 14, 122 oseb se je hudo poškodovalo, lani 146, lahke poškodbe pa je v letošnjem prvem polletju dobilo 841 oseb, lani 765.

Lani z vidika prometne varnosti negativno izstopal julij

Lani je z vidika prometne varnosti negativno izstopal predvsem julij, saj je v prometnih nesrečah umrlo 26 udeležencev. Julija 2014 je umrlo sedem udeležencev, julij 2013 10 udeležencev, julija 2012 pa 14 udeležencev, so zapisali na policiji.

Akcija Hitrost sicer poteka vse do 10. julija, preventivno akcijo pa bodo ponovili še med 22. in 28. avgustom.

 

VIR: STA

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.