12:59, ned, 14. Apr

Policisti pri kontroli prometa naleteli na voznike pod vplivom alkohola, konoplje in kokaina

Ravenski policisti so sinoči na območju Raven na Koroškem in Čečovja obravnavali dva voznika, ki sta vozila pod vplivom prepovedanih drog. Ker sta kazala znake nezanesljive vožnje so jima odredili preizkusa alkoholiziranosti, ki sta bila negativna. Drugače pa je bilo s preizkusoma s hitrima testoma za droge.

Pri enemu je test potrdil prisotnost konoplje, pri drugem pa prisotnost kokaina v organizmu. Obema voznikoma so odredili strokovni pregled, vendar sta ga oba odklonila. Obema so začasno odvzeli vozniški dovoljenji. Sledita obdolžilna predloga.

Dva voznika pod vplivom alkohola

Nekaj pred polnočjo pa so v Žerjavu ustavili še voznika osebnega vozila, ki mu je preizkus z alkotestom pokazal, da je imel okoli 1,2 promila alkohola v krvi. Vozniku so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog.

Celjski policisti so okoli 22. ure obravnavali še voznika, ki je v Liscah zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in vožnje pod vplivom alkohola, zapeljal z vozišča. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel voznik 1.8 promila alkohola v krvi. V prometni nesreči se je lažje poškodoval eden od sopotnikov v osebnem vozilu. Voznika bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje.

Poziv: odgovornost pri vožnji, brez alkohola in drog

“Vse udeležence cestnega prometa pozivamo, naj bodo pri vožnji odgovorni, tako do sebe, kot do vseh ostalih udeležencev cestnega prometa. Spoštujejo naj cestno prometne predpise. Hitrost vožnje naj prilagodijo omejitvam, razmeram na voziščih in svojim zmogljivostim. Nikar pa naj ne vozijo pod vplivom alkohola in prepovedanih drog. Naj spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih,” so zapisali na PU Celje.

“Prepovedane droge pomembno zmanjšujejo posameznikove sposobnosti varne udeležbe v prometu. Vpliv drog na vožnjo posameznika se razlikuje od substance do substance, vse pa vplivajo na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Alkohol in prepovedane droge nikakor ne sodijo v promet,” izpostavljajo na PU Celje.

“Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov,” še opozarjajo in dodajajo: “Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.”

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.