14:39, čet, 20. Jun

Policistu očitana kriva izpovedba o dogajanju na mariborski vstaji

Specializirano državno tožilstvo je zaradi krivega pričanja vložilo obtožnico zoper policista Dejana Žagarja, ki je leta 2012 na tretji mariborski vstaji aretiral Jerneja Štebiha in na sojenju trdil, da ga je videl metati nevarne predmete, piše Večer. Obtožnica ga bremeni kaznivega dejanja krive izpovedbe, za kar mu grozi do pet let zapora.

Žagar se je v kazenskem postopku znašel, ker je na sojenju Štebihu in soobtoženim aprila 2013 trdil, da je stoodstotno prepričan, da ga je videl med izgredniki na lastne oči, Ptujčan pa je nato uspel dokazati, da je v trenutku, ko je bilo na območju Glavnega trga in v krožišču pred Starim mostom zaradi divjanja protestnikov najbolj vroče, sedel v gostilni.

3. mariborska vstaja; FOTO: Youtube
3. mariborska vstaja; FOTO: Youtube

Kot dodaja Večer, je Štebihov zagovornik Janez Lovrec na dejstvo, da obstaja videoposnetek, ki dokazuje, kje je bil njegov klient v času neredov, policista med pričanjem posredno opozoril, a je ta kljub temu vztrajal pri prvotni izpovedbi. Pet mesecev pozneje je tožilstvo tik pred koncem sojenja odstopilo od pregona zoper Štebiha.

Štebih ovadil Žagarja

Po pisanju časnika se je Štebih kmalu zatem odločil, da bo zoper policista, zaradi katerega je slab mesec moral preživeti v priporu, podal kazensko ovadbo. Specializirano tožilstvo jo je štelo za utemeljeno, a zoper Žagarja najbrž ne bi vložilo obtožnice, če bi ta v preiskavi povedal, da dopušča, da se je zaradi napetih okoliščin, ki so 3. decembra vladale na protestih v Mariboru, zmotil.

Vendar je policist še naprej vztrajal pri svojih trditvah, zato je višja državna tožilka Mojca Gruden ocenila, da je naklepno krivo pričal, da bi prikril dejstvo, da je Štebihu zmotno odvzel prostost. Kot še piše Večer, bo Žagar na zatožno klop sedel drugi teden v septembru.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.