09:57, čet, 28. Mar

Ponesrečencem v Mariboru odslej na voljo helikopter





Z današnjim dnem je tudi v Mariboru začela delovati helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), kar so nam potrdili tako na PU Maribor, kot v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Helikopter bo, tako kot je bilo obljubljeno že pred časom, zletal iz Aerodroma Maribor in bo tako prihranil čas vožnje bolnikov ali poškodovancev iz vzhodne Slovenije do najbližjega urgentnega centra. Uradna predaja helikopterja v rabo naj bi bila predvidoma v petek.

Kar deset let je trajalo, da so v Sloveniji dobili novo enoto helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Prva je bila dosedaj na Brniku, od koder so vzletali po celotni Sloveniji, zdaj bo svoj helikopter dobila tudi vzhodna regija z vzletališčem na Aerodromu Maribor. “Nova enota HNMP bo bistveno skrajšala čas prihoda ekipe nujne medicinske pomoči na kraj dogodka. S tem se bo zmanjšala tudi invalidnost,” nam je povedal Štefan Mally, predstojnik oddelka nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

FOTO: Davor Golec, Sierra5.net
FOTO: Davor Golec, Sierra5.net

Od danes naprej pa bo vsak dan, vendar samo podnevi, vsemu medicinskemu osebju bolnišnic in urgentnih centrov Maribor, Celje, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Ptuj in Brežice, na razpolago helikopter Slovenske Policije z dežurno medicinsko ekipo, ki bo že v nekaj minutah po klicu v zraku in na poti na kraj dogodka, v kolikor se bo zdravnik na kraju dogodka tako odločil. “Poudariti je potrebno, da bo helikopter z ekipo NMP vzletel le v primeru, da zdravnik na kraju dogodka ali nesreče oceni, da je to potrebno. Ljudje helikopterskega prevoza sami ne bodo mogli aktivirati. Potrebna je strokovna ocena,” je pojasnil Mally.

FOTO: Davor Golec, Sierra5.net
FOTO: Davor Golec, Sierra5.net

Kot so objavili na Letalskem spletnem portalu Sierra5.net, bo do konca letošnjega zimskega voznega reda, ki velja v mednarodnem civilnem letalstvu do zadnje sobote v marcu (do 25.3.2017), HNMP na razpolago v sledečih časovnih intervalih:

30.10.-15.11. od 7:30 do 17:00

16.11.-31.12. od 7:30 do 16:30

1.1.-4.1. od 7:30 do 16:30

5.1.-27.1. od 7:30 do 17:00

28.1.-16.2. od 7:30 do 17:30

17.2.-9.3. od 7:30 do 18:00

10.3.-25.3. od 7:30 do 18:30

Čas letenja so omejili le na podnevi. “Zaradi varnosti ekipe bo HNMP letel izključno podnevi oziroma pod pravimi vremenskimi pogoji,” dodaja Mally.

FOTO: Davor Golec, Sierra5.net
FOTO: Davor Golec, Sierra5.net

Na mariborskem letališču bo s strani Letalske policijske enote v času razpoložljivosti zagotovljena posadka helikopterja z dvema pilotoma in tehnikom letalcem. Medicinska ekipa z dežurnim zdravnikom, bo zagotovljena s strani Zdravstvenega doma Maribor iz oddelka za nujno medicinsko pomoč. Ministrstvo za zdravje pa je za čas pripravljenosti zagotovilo najem poslovnih prostorov, kjer bodo člani posadke in ekipa HNMP.

Kot nam je še pojasnil Mally, trenutno potekajo izobraževanja vseh, ki bodo vključeni v reševanje s helikopterjem, saj gre za posebno pripravo in delo v izrednih razmerah. Izobraževanja naj bi zaključili še danes.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.