19:47, pet, 3. Maj

Ponovno združena festivalska platforma MFRU-KIBLIX





V mariborskem razstavišču Kibla Portal se v sredo pričenja festival MFRU-KIBLIX, ki združuje umetnost, znanost in tehnologijo. Tridnevno festivalsko dogajanje bo potekalo pod sloganom Lift me up!, saj Maribor po besedah koordinatorice festivala Nine Jeza potrebuje nekaj, kar ga bo dvignilo in spodbudilo ljudi k pozitivnemu razmišljanju.

foto; sta
foto; sta

“Mednarodna festivalska platforma MFRU-KIBLIX se vrača z navdihujočo energijo 21. stoletja v luči slogana Lift me up! z namenom eksemplaričnega povezovanja umetnosti, znanosti in tehnologije v intermedijsko up-to-date celoto, ki nadgrajuje pretekla uspešna leta festivalskega dogajanja MFRU in KIBLIX v Mariboru,” je izpostavila. “V evropskem letu svetlobe in svetilnosti, ki umetelno naznanja vsesplošni izhod iz temačnosti modernosti, se omenjeni problematiki priključuje tudi festival MFRU-KIBLIX 2015 – k luči, k svežemu zraku, k umetnosti. Izključno navzgor.”

V okviru festivala, ki ga po letu dni premora ponovno skupaj prirejata Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in kulturno – izobraževalno društvo Kibla, bo postavljena razstava 20 intermedijskih instalacij, ki bodo na ogled do 23. oktobra. Osrednje festivalsko dogajanje bo potekalo od srede do petka, dopoldne z delavnicami za otroke in mladostnike, popoldne s predavanji in predstavitvami, ob večerih pa z avdiovizualni performansi in glasbo.

Po besedah Petra Lubeja iz KID Kibla bo letos na ogled šest novih produkcij, od tega štiri instalacije. Veliko poudarka dajejo slovenskim umetnikom, tuji gostje pa prihajajo večinoma iz vzhodnoevropskih držav. Med drugim se bosta predstavili Jasmina Weiss in Saša Spacal, ki sta bili zelo uspešni na letošnjem festivalu Ars Electronica v Linzu. “Nismo Ars Electronica, smo pa na poti tja in upamo, da tudi mesto prepozna ta potencial,” je na današnji novinarski konferenci povedala Jeza.

Med sodelujočimi avtorji je Martina Mežak s projektom Čas za odmor, ki zajema pisarniški stol kot napravo za spolno vzburjenost. V istem prostoru se bo Đejmi Hadrović predstavil z instalacijo z deviškim pasom Kaj se je zgodilo z ljubeznijo?. Tatjana Tanja Vujinović Kušej predstavlja digitalni vrt z avatarji, Zoran Srdić Janežič in Jana Putrle Srdić spajata matrico prašičjega telesa s človeško glavo.

Jure Fingušt je izdelal računalniško simulacijo regratove lučke, Robertina Šebjanič in Monika Pocrnjič preučujeta simbiotičen odnos med človekom in rastlinami. Saša Spačal in Ida Hiršenfelder se lotevata teme izčrpavanja fosilnih goriv na Zemlji. Britanska umetnica Luciana Haill se navdušuje nad raziskovanjem človeških možganov, hrvaška medijska umetnica Deborah Hustić pa nad zvočnimi oblačili.

Na Glavnem trgu bodo ponovno postavili planetarij, v okviru festivala pa bodo med drugim priredili tudi predstavitev slovenskih ustvarjalcev 3D animiranih filmov in modela simulacije planiških poletov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.