21:46, sob, 27. Apr

Ponudba za prevzem Palome objavljena v mesecu dni





Novi lastniki so danes objavili prevzemno namero za odkup delnic sladkogorske tovarne higienskih papirjev Paloma. Trenutno imajo že v lasti 57 odstotkov delnic Palome, ponudbo za prevzem preostalih pa nameravajo objaviti najpozneje v 30 dneh. Tadeju Gosaku sta se v upravi pridružila Subhi Brož in Vladimir Kovač.

Paloma Vir: STA
Paloma
Vir: STA

Namero za prevzem sta v časniku Delo objavila češki finančni sklad Eco Investment in njegova slovaška hči Eco Invest, ki je do večinskega deleža Palome prišla z odkupom delnic od dosedanjih državnih lastnikov in poznejšo dokapitalizacijo.

Eco Invest je delnice od dosedanjih lastnikov, med katerimi je bila z 71 odstotki preko Slovenskega državnega holdinga največja država, odštel po 4,01 evra. Takšno ceno je pričakovati tudi v prevzemni ponudbi, ki bo objavljena najkasneje do 27. januarja.

Slovaki so v skladu s sklepi julijske skupščine za Palomo odšteli 18,2 milijona evrov, decembra pa je sledilo povečanje osnovnega kapitala družbe z dobrih pet na 11,9 milijona evrov. Poleg tega nameravajo novi lastniki v prihodnjih letih v Palomo, ki naj bi postala regijski razvojni center, vložiti okoli 70 milijonov evrov, število zaposlenih pa s sedanjih 700 povečati na 900.

Iz Palome so danes dodatno sporočili, da so uspešno zaključili postopek dokapitalizacije v vrednosti 18,2 milijona evrov, ki bo zagotovila nadaljnje naložbe v proizvodne zmogljivosti, posodobitev procesov in delovnih pogojev s ciljem, da družba Paloma postane konkurenčni razvojni center za Jugovzhodno Evropo.

“Zadovoljni smo, da smo po dveh letih postopek dokapitalizacije uspešno zaključili. Naredili smo že pomembne spremembe v prestrukturiranju poslovanja na vseh ravneh, Paloma je močna blagovna znamka na strateških trgih in ima trden poslovni model, ki je temelj za nadaljnji razvojni ciklus,” je v sporočilu zapisal predsednik uprave Palome Tadej Gosak.

Dodal je, da so na podlagi pozitivnih poslovnih rezultatov in posojila Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) že začeli z naložbami v proizvodne zmogljivosti v Sladkem Vrhu, s svežim kapitalom pa bodo okrepili izvajanje strateškega načrta.

Sedanji nadzorni svet je v skladu z običajnim postopkom v tovrstnih transakcijah vložil bianco odstopne izjave. “Novi lastnik zaupa sedanji upravi družbe, ki si bo še naprej prizadevala uresničevati zastavljen strateški načrt,” je dejal Gosak in napovedal, da bo uprava v treh mesecih izdelala konkretni investicijski načrt.

To je razlog, da je nadzorni svet imenoval dva nova člana uprave – Gosaku sta se kot člana uprave pridružila Subhi Brož, ki je specializiran za finančno vodenje projektov, upravljanje in nadzor investicijskih projektov, notranjo revizijo in strateško načrtovanje, ter Vladimir Kovač, ki je specializiran za upravljanje multinacionalnih podjetij na področju celuloze in papirja. Razširjena uprava je že začela delovati.

Predsednik Eco Investmenta Milan Filo je dejal, da želijo postati dolgoročni strateški partner in zgraditi močno mednarodno skupino v srednji in vzhodni Evropi, ki bo lahko enakovredno tekmovala z multinacionalkami, kot sta SCA in METSA tissue.

“Paloma bo postala konkurenčni razvojni in proizvodni center v regiji JV Evrope, SHP pa se bo osredotočal na trge Češke in Slovaške. Osredotočili se bomo na izgradnjo sinergij in nadaljnji razvoj na teh trgih,” je dejal Filo in napovedal, da nameravajo v prihodnjih letih vlagati dodaten kapital v obrat proizvodnje in opremo ter tako posodobiti proizvodnjo v Palomi, da bo delovala s polno zmogljivostjo.

Sladkogorska tovarna papirja je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 64,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Devetmesečje je zaključila z 2,6 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je za 260 odstotkov več kot lani v tem času. Čisti dobiček je znašal 1,9 milijona evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.