15:02, tor, 21. Maj

POROČILO POLICIJE: Precej kršitev na sinočnji tekmi

Policisti so na sinočnji tekmi med NK Mariborom in FC Spartak Moskva devet posredovali zaradi nereda tujih in domačih navijačev. Tekma pa je, klub visokemu tveganju, minila brez večjih izgredov.

Sinočnjo nogometno tekmo si je ogledalo okoli 12.500 gledalcev, od tega 2000 navijačev navijaške skupine Viole, ki so bili na tribuni jug. Na tribuni sever je bilo okoli 640 navijačev »ultrasov« in na tribuni zahod še 200 navijačev “suportersev” FC Spartak Moskva.

nk mb_viole

Policisti so v povezavi z varovanjem te javne prireditve ukrepali:
Ob 14.10 so policisti na počivališču Dobrenje ob avtocesti A1, opravili kontrolo potnikov na rednem avtobusu, ki je pripeljal iz Dunaja. Na njem je bilo 20 navijačev Rusije, ki pri sebi niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Enemu izmed njih so izrekli globo, ker na zahtevo policista ni želel izkazati svoj istovetnosti, drugemu pa so izrekli globo, ker se je na javnem kraju nedostojno vedel, izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker slednji s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Nekaj po 19. uri je na Gosposvetski cesti v Mariboru, v bližini križišča s Prežihovo ulico, prišlo do poskusa pretepa večjih skupin navijačev Viol in Spartaka, ki sta se pričeli izzivati k pretepu. Domači navijači so proti gostujočim navijačem pričeli metati steklenice in kamenje, s čemer so huje ogrozili javni red, splošno varnost in nevarnost za premoženje. Zaradi tega so policisti z uporabo palic in plinskih razpršilcev obe skupini ločili in vzpostavili javni red in mir. Dva navijača viol, ki sta metala steklenice in kamenje so policisti prijeli, ob tem pa pri njima našli in jima zasegli še pirotehnična sredstva. Obema so izdali plačilni nalog, v hitrem postopku jima bodo izdali odločbo o prekršku, oba pa so za čas trajanja tekme tudi pridržali. Enemu od njiju so policisti izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na javnih prireditvah. Med posredovanjem je en od ruskih navijačev pritekel do enega od policistov in ga s hrbtne strani udaril v predel obraza. Policista je ob tem lahko telesno poškodoval in so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor. Napadalca so policisti po tekmi prijeli
ob izhodu iz stadiona in ga pridržali po določilih Zakona o kazenskem postopku. Ovadili ga bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po 299/2-1 členu Kazenskega zakonika. Za to dejanje je zagrožena kazen zapora, od 6 mesecev do 5 let.

Okoli 19.24 je večja skupina gostujočih navijačev, ki niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme, na severni strani skušala nasilno vstopiti na stadion Ljudski vrt. Namero so jim preprečili policisti.

Okoli 19.36 so policisti v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo v Mariboru izrekli globo gostujočemu navijaču, ker se je nedostojno vedel do policistov in ni upošteval njihovih ukazov. Ker s kršitvijo ni prenehal so ga policisti za čas tekme pridržali.

Okoli 19.39 so policisti oglobili še enega gostujočega navijača, ki je na severnem platoju stadiona Ljudski vrt izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker s kršitvijo ni prenehal so ga policisti pridržali do streznitve.

Ob 19.44 so policisti na studenški brvi zaznali skupino 15 tujih navijačev, ki so imeli pri sebi predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad ali bi z njimi lahko huje ogrozili javni red in mir, splošno varnost ali premoženje, zaščiteni pa so bili tudi s ščitniki za okončine, niso pa imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Na podlagi 63. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije so policisti 14 državljanom Poljske in enemu državljanu Rusije izrekli ukrep Prekinitev potovanja na javno prireditev. Po izreku ukrepa je vseh 15 zapustilo našo državo.

Okoli 20.28 so policisti na južnem platoju stadiona Ljudski vrt izdali plačilni nalog domačemu navijaču, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju
in izzival k pretepu.

Ob 20.30 so imeli na severnem platoju stadiona Ljudski vrt v postopku državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice za ogled tekme. Policisti so ugotovili, da je tujec ostal na območju Schengena več kot 90 dni, kolikor mu je dovoljeno. Zato so ga oglobili po določilih Zakona o tujcih.

Ob 21.45 so policisti dvema gostujočima navijačema izrekli globo, ker sta na severni tribuni stadiona Ljudski vrt, med tekmo prižgala bakli.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.