17:56, tor, 7. Maj

Posel s hitrimi testi: Oškodovanje javnih sredstev za cca. 1,2 milijona evrov





Poročali smo že, da v Sloveniji potekajo hišne preiskave zaradi suma zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila.

Preiskali so 12 lokacij, med njimi tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter podjetje Majbert Pharm. Preiskujejo nakup hitrih testov, ki ji jih je od prej omenjenega podjetja odkupila država. Čeprav smo poročali, da so se pri testiranju množičnega prebivalstva pojavile velike težave z zanesljivostjo, to nam so potrdili tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, so na ministrstvu za zdravje še naprej dovolili njihovo uporabo. So pa pri NLZOH naročili verifikacijo. NLZOH naj bi sporočil, da izpolnjujejo vse pogoje.

Večer poroča, da premoženjska korist, ki je nastala, znaša približno 1,2 milijona evrov. S policije so sporočili, da nobeni osebi niso odvzeli prostost,
so pa osumili sedem fizičnih oseb. V izvajanju preiskav sodeluje 48 preiskovalcev in kriminalistov.

V nadaljevanju na Večeru poročajo, da preiskovalci obravnavajo sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda, ker pogodba ni bila prekinjena zaradu neustrezne dobave materiala s strani gospodarske družbe. Pojasnili so tudi, kakšna kazen je zagrožena. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po prvem odstavku je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev pa sta zagroženi zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen.

Lenka Vojnovič iz NLZOH je pojasnila, da pri preiskavo aktivno sodelujejo in da bodo vso zahtevano dokumentacijo, skladno z odredbo sodišča, izročili prostovoljno. Na Večeru navajajo, da so dejali, da bodo še naprej sodelovali z vsemi pristojnimi organi, da pa o vsebini preiskave ne morejo govoriti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.