05:39, ned, 28. Apr

Poslovil se je Erih Tetičkovič, pionir na področju zdravljenja možganskih in žilnih bolezni ter borec za zavetišče za živali





Včeraj popoldan je umrl primarij, profesor, doktor Erih Tetičkovič, izjemen strokovnjak na področju možganskih in žilnih bolezni ter velik borec za živali, ki se je kot predsednik Društva za zaščito živali Maribor trudil za ustanovitev Zavetišča za živali Maribor.

Erih Tetičkovič je bil Mariborčan, ki je oral ledino na svojem področju. Leta 1989 je doktoriral na Medicinski fakulteti v Zagrebu, že naslednje leto pa je začel s specializacijo nevrologije v UKC Maribor. Nekaj let kasneje je bil pionir na področju Dopplerjeve ultrazvočne diagnostike možganskega ožilja in ožilja vratu ter postavil tudi osnove take diagnostike. V UKC Maribor je bil imenovan za izrednega profesorja za področje nevrologije, prav tako mu je bil podeljen naziv primarij.

Bil je tudi pedagog, prodekan in  predavatelj na Visoki zdravstveni šoli v Mariboru, pred tem pa nosilec raznih znanstvenih projektov. Napisal je več strokovnih člankov in tudi knjig.  Napisal je več strokovnih knjig, med drugim Klinično nevrologijo, njegova je tudi znanstvena monografija Dopplerjeva sonografija možganskega ožilja, prav tako Obvarujmo se možganske kapi. Leta je opozarjal na  poraslo število primerov možganske kapi in izpostavljal tako preventivo kot pomembno zdravljenje po kapi.

Bil je izjemen ljubitelj živali, predsednik Društva za varstvo in proti mučenju živali v Mariboru, ki se je trudil tudi za mariborsko zavetišče za živali, zelo je bil aktiven tudi pri Rdečem križu Slovenije in Društvu za rak. Bil je tudi zdravnik v avtomobilskem športu, pri AMZS je dobil več priznanj, Cizljevo plaketo. Kot ljubitelj rož pa tudi dobil večkrat priznanje Hortikulturnega društva Maribor. Leta 2005 so mu v Mariboru podelili naziv Naj osebnost Maribora, 2019 pa še naziv častnega občana Maribora.

Svojcem izrekamo sožalje iz našega uredništva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.