14:09, čet, 20. Jun

Pošta Slovenije z novima priložnostnima znamkama

Pošta Slovenije bo ta mesec izdala dve novi priložnostni poštni znamki. Prva bo od danes na voljo znamka iz serije Euromed Postal, na kateri je upodobljena sardela, 18. julija pa bo izšla še skupna znamka slovenske in hrvaške pošte, in sicer ob 150-letnici bitke pri Visu. V Komiži na omenjenem otoku bo takrat potekala tudi promocija skupne izdaje.

FOTO: STA (Tamino Petelinšek)
FOTO: STA (Tamino Petelinšek)

Znamke v seriji Euromed Postal skupaj izdajajo poštni operaterji, ki so člani omenjenega združenja. Leta 2014, ko je izšla njihova prva znamka, so vsi operaterji izdali znamko z enakim, skupnim motivom, že lani pa so se motivi znamk različnih držav razlikovali. Razpisana je bila le skupna tematika znamk, v letu 2015 so bili to čolni Sredozemlja.

Letos tematika ribe Sredozemlja

Tudi za letošnje leto je določena skupna tematika, tokrat so to ribe Sredozemlja, medtem ko so motivi znamk posameznih operaterjev različni. Poleg skupne tematike je vsem skupen datum izida. Na slovenski znamki so prikazane sardele, ki jih množično lovijo tudi v slovenskem morju. Znamka z nominalo 0,64 evra bo natisnjena v poli po 25 znamk, na pošti v Izoli pa bo na dan izida v uporabi tudi žig prvega dne.

Slovenska in hrvaška pošta pa bosta 18. julija skupaj obeležili 150-letnico bitke pri Visu. V znameniti bitki pred 150 leti je namreč poveljnik, Mariborčan Wilhelm von Tegetthoff, povedel avstrijsko ladjevje do pomembne zmage nad materialno močnejšo italijansko vojno mornarico.

Priložnostna znamka ob 150. obletnici bitke pri Visu, v kateri je odločilno sodeloval Mariborčan Wilhelm von Tegetthoff.
Priložnostna znamka ob 150. obletnici bitke pri Visu, v kateri je odločilno sodeloval Mariborčan Wilhelm von Tegetthoff.

Znamki obeh držav z enakim motivom prikazujeta bitko ter portret admirala. Obe znamki, ki bosta izšli v bloku, pa bo mogoče kupiti tudi v posebnem tematskem kompletu. Nominala slovenske znamke bo 0,60 EUR, na dan izida pa bo na pošti v Mariboru v uporabi tudi žig prvega dne. Seveda spremlja tudi ta izid znamke ovitek prvega dne.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.