06:24, ned, 5. Maj

Posvet za prostovoljce o zakonodajnih spremembah





Mreža Prostovoljstvo v Mariboru je ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, 5. decembru, danes za prostovoljce in prostovoljske organizacije pripravila posvet. Na njem je predstavnik Slovenske filantropije Primož Jamšek predstavil spremembe socialne zakonodaje, ki se nanašajo na prostovoljce, in pripravo novele zakona o prostovoljstvu.

prostovoljstvo_v_mb

Kot je po srečanju pojasnil Jamšek iz Združenja za promocijo prostovoljstva pri Slovenski filantropiji, je udeležencem predstavil novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki je stopila v veljavo s 1. septembrom. Kot je dejal, imajo po tej noveli prostovoljci pravico do višje denarne in socialne pomoči, če so delovno aktivni, in da se prostovoljsko delo nedvoumno šteje kot delovna aktivnost.

Predstavil je tudi, kako lahko prostovoljci uveljavljajo to pravico in v katerih primerih, prostovoljske organizacije pa je opozoril v smislu odgovornega sklepanja dogovorov.

Udeležencem posveta, ki je potekal v prostorih MISC Infopeka, je predstavil tudi novosti, ki so še v postopku oblikovanja v okviru priprave sprememb zakona o prostovoljstvu. Na splošno gredo spremembe v smeri “racionalizacije” zakona, ki je bil sprejet leta 2011, je dejal Jamšek. Spremembe pripravlja posebna medresorska delovna skupina pri ministrstvu za javno upravo, novela pa naj bi bila kmalu dana v javno obravnavo.

Jamšek je v zvezi s tem med drugim izpostavil, da se obeta spremenjen sistem evidentiranja prostovoljskih ur ter spremljanja in poročanja s strani prostovoljskih organizacij v smislu, da se organizacijam ne nalaga preveč administrativnega dela.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.