09:15, ned, 28. Apr

Potomka Stare trte odslej na VSGT Maribor





Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT) je s svojim poslanstvom že vrsto let vpeta v turistično dogajanje mesta Maribor. Ob tej priložnosti so včeraj posadili potomko Stare trte, ki bo rastla tudi ob novi stavbi MIC – Akademije kulinarike in turizma na Cafovi ulici 7.

potomka stare trte na VSGT

Potomko Stare trte so včeraj, s simbolično podelitvijo cepljenke najstarejše trte v okviru glasbeno-kulturnega programa predali skrbnici, direktorici VSGT Heleni Cvikl. Cepljenko v imenu mesta podaril župan in skrbnik Stare trte, Andrej Fištravec, skupaj z mestnim viničarjem Stanislavom Kocutarjem in vinsko kraljico Cerkvenjaka in študentko VSGT Martino Breznik.

Direktorica VSGT Helena Cvikl je tako postala prva ženska skrbnica potomke najstarejše trte v zgodovini. Slavnostnega dogodka udeležili člani vseslovenskih in mariborskega viteškega omizja ter še posebej prvi prokonzul slovenskega Konzulata Evropskega reda vitezov, Tomislav Kovačič.

Uradnemu programu in slavnostni predaji cepljenke je sledil družabni del prireditve. Tako kot z vinom ovezani običaji se je tudi z vinom povezana glasba sčasoma oddaljila od nekdanje ljudske glasbe in se prilagodila novemu kontekstu moderne družbe, kar so pričarali Godalkarji pod vodstvom Barje Drnovšek. Glasba je bila odlično dopolnilo tematsko obarvani kulinariki z elementi nostalgije in dobri vinski kapljici. Posebej za to priložnost so študenti VSGT kreirali koktejl s pomenljivim imenom Grozdna simfonija. Obiskovalci so si lahko na terasi ogledali tudi fotografsko zgodbo o najstarejši trti – 6 reprodukcij fotografij iz zasebne zbirke Primoža Premzla, ki upodabljajo Staro trto v različnih obdobjih. Trta in njeni plodovi pa niso v ponos in navdih samo vinarjem in ljubiteljem dobre kapljice, ampak so bili navdih tudi študentom Velnesa, ki so pripravili tematski velneški ritual s pilingom iz grozdnih pečk in refleksno masažo dlani.

Stara trta je simbol 2000-letne tradicije vinogradništva in kletarstva v Evropi, njene potomke rastejo v mnogih državah in mestih sveta, zapisana pa je tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša žlahtna vinska trta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta je naš ponos, tako naš latnik in tablica z obrazložitvijo ne bosta pomenila le hvalnice najstarejši trti, pač pa priznanje in nadaljnjo vzpodbudo na področju prizadevanj šole v smislu izpopolnjevanja in vzgoje najboljših poznavalcev vinske in z njo povezane kulture in tradicije.

V čast mariborski vinski trti tako začenjajo z novo tradicijo – Dnevom Stare trte na Akademiji kulinarike in turizma. “Želimo, da prireditev postane tradicionalna, a vendar pristna in svojevrstna. Tako bomo v bodoče s Staro trto, ponosom Maribora, skupaj praznovali vse njene štiri letne čase tudi v prostorih VSGT Maribor,” je dejala direktorica VSGT Helena Cvikl.

Dvodnevni seminar na Akademiji kulinarike in turizma
Dan Stare trte pa ni bil edini pomemben dogodek in aktivnost tega tedna, ki se je odvijala na VSGT Maribor. MIC – Akademija kulinarike in turizma (VSGT) je priredila dvodnevni seminar, financiran s strani švicarske fundacije La Fondation pour la Formation Hôtelière. Sodelovanje s prestižno švicarsko fundacijo uspešno poteka že vrsto let. Ob pridobitvi novih prostorov na Cafovi ulici 7 so sofinancirali opremo za demonstracijsko kuhinjo, kjer sedaj študenti pod vodstvom mentorjev in predavateljev spoznavajo različne tehnike in umetnosti s področja gastronomije. Še ena pridobitev, katere licenco za uporabo smo prejeli s strani omenjene švicarske fundacije, pa je HOTS (simulacija hotelskega poslovanja) – t. i. ”gamification” oziroma učenje skozi igro s pomočjo naprednih računalniških programov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.