01:37, sob, 4. Maj

Potomka stare trte v Avstrijo





Mariborski župan dr. Andrej Fištravec bo v petek, 16. maja 2014, dunajskemu kolegu dr. Michaelu Häuplu podaril potomko najstarejše žlahtne trte na svetu. Trto bodo posadili na vinogradniškem posestvu Cobenzl na Dunaju.

Stara trta

Potomko Stare trte, ki je z več kot 400 leti najstarejša žlahtna trta na svetu, bodo posadili ob odprtju dunajske prireditve Dan odprtih vrat vinskih kleti. Ob slavnostni posaditvi bosta poleg mariborskega župana prisotna tudi Stanislav Kocutar, mestni viničar in skrbnik Stare trte, ter mag. Jože Protner, častni konzul Republike Avstrije v Sloveniji.

»Sajenje trte je spomin na v Mariboru rojenega Johanna Kasparja von Seillerja, ki je leta 1851 postal prvi svobodno izvoljeni župan Dunaja. Njemu v čast smo pred dvema letoma v neposredni bližini najstarejše trte na svetu odkrili spominsko ploščo in takrat je prišlo tudi do pobude, da v spomin nanj na Dunaju posadimo  tudi potomko vinske trte, ki je v Mariboru  rasla in dajala pridelek že v času Seillerjevega rojstva,« je povedal Kocutar.

Dunaj je edino milijonsko mesto na svetu, v katerem ima vinogradništvo pomemben gospodarski pomen. Znotraj mestnih meja se razprostira skoraj 700 hektarov vinogradov. Mesto Dunaj ima že več kot sto let tudi svoje vinogradniško posestvo Cobenzl, kjer nastajajo nacionalno in mednarodno nagrajena vina. V 19. in 21. dunajskem okrožju ima Cobenzl 48 hektarov vinogradov, kar ga uvršča med največja vinogradniška podjetja na Dunaju. Posestvo je ime dobilo po grofu Johannu Philippu Cobenzlu, ki je dal konec 18. stoletja na tem območju zgraditi grad z vrtom za velike zabave. Kasneje se je zamenjalo še mnogo lastnikov, dokler ni posestvo leta 1907 postalo last mesta Dunaj. Od leta 1988 vodi Thomas Podsednik vinogradniško podjetje Cobenzl, ki spada pod dunajski mestni oddelek za gozdarstvo in kmetijstvo.

Zaradi bližine Donave so temperature na dunajskih vinogradniških področjih zmerne in brez večjih zmrzali, pa tudi veter ugodno vpliva na uspevanje trte. Cobenzl letno pridela 200.000 steklenic vina, največji delež prestavlja zeleni veltliner, sledijo dunajski gemischter satz (mešanica različnih belih vin), rizling in beli pinot. Na petkovem Dnevu odprtih vrat vinskih kleti bo mogoče od 11. do 21. ure pokušati vina dunajskega vinogradniškega posestva Coblenzl in različne kulinarične specialitete.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.