17:34, čet, 2. Maj

Potopisna razstava fotografij v Pekarni





Vljudno vabljeni na ogled nove razstave v Hostlu Pekarna!

Tokrat je svoje fotografije mističnega Butana na ogled postavila popotnica, sociologinja in novinarka Zvezdana Bercko. Razstava bo na ogled od 2. julija do 26. septembra 2014.

image004

Butan, skrivnostna kraljevina sredi himalajskih gora, je drugačna od vseh drugih dežel sveta. Zelo posebna. Državljani morajo biti v javnosti oblečeni v predpisana nacionalna oblačila. Ženske v do tal segajoče obleke, moški pa se po zapletenem postopku ovijejo v kos blaga, ki ne sme pokriti kolen in je videti kot kopalni plašč. V tradicionalnem slogu morajo biti zgrajene vse stavbe, tudi nove. V deželi so strogo prepovedani kajenje, polivinilaste vrečke in reklamni panoji. Število turistov rigorozno omejujejo. A obisk Butana ni vrnitev v srednji vek. Internet je na voljo povsod in tudi menihi v samostanih imajo mobilnike in računalnike. V deželi se na vsakem koraku prepletata davna preteklost in 21. stoletje in zdi se, da jim je uspelo iz vsakega potegniti le najboljše. Človeško srečo postavljajo nad materialne dobrine in jo tudi uradno merijo. Unikatni koncept bruto nacionalne sreče nadomešča bruto domači proizvod.

Je Butan res zadnja shangri-la, dežela večne sreče in notranjega miru, zadnji raj na Zemlji? Ali pa le strogo nadzorovana totalitarna trdnjava, kjer obiskovalcem razkazujejo zgolj himalajski Disneyland? „Pred odhodom v Butan sem imela kup vprašanj in le malo odgovorov. Po vrnitvi imam še več vprašanj in skoraj nobenega odgovora,“ pravi avtorica razstave. Butan se obiskovalcu pač nikoli ne razkrije do konca. Najbrž se niti ne sme, to je del njegove mističnosti.

Zvezdana Bercko, sociologinja in novinarka, je po duši popotnica. Ni pomembno, ali jo pot vodi na drugi konec sveta ali prav blizu doma, da je le čim dlje od množično obiskanih destinacij instantnega turizma. Prisega na misel Nejca Zaplotnika, da je pot cilj, in tako tudi na že znanih poteh vedno odkrije kaj novega. Najraje se vrača v Himalajo, ki jo je povsem začarala že pred leti. Butan, kjer so leta 2012 nastale razstavljene fotografije, pa je bil prav posebno, zelo skrivnostno, skoraj mistično, neponovljivo doživetje.
Fotoaparat je njen stalni sopotnik na potovanjih že od vsega začetka. Najraje fotografira krajino in utrinke iz vsakdanjega življenja. Fotografije objavlja ob svojih popotniških reportažah, s samostojno fotografsko razstavo pa se tokrat predstavlja prvič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.