02:50, sob, 4. Maj

Potrdili spremembe cen komunalnih storitev





Mariborski svetniki so potrdili nove cene komunalnih storitev za ravnanje z odpadki in oskrbo z vodo, ob tem pa zadržali spremembe cen odvajanja odpadnih in padavinskih voda. Pri oskrbi z vodo bo z novimi cenami odpravljeno razlikovanje med gospodinjstvi in gospodarstvom, kar pomeni 6,8-odstotni dvig za prva in enajstodstotno znižanje za slednja.

Mestna občina Maribor

Kot je razložil direktor mestnega urada za komunalo Vili Eisenhut, bodo zaenkrat omrežnino uvedli v višini sedanjega stroška števnine, kar pomeni, da se ta strošek ne bo povišal. Enako velja tudi za področje ravnanja z odpadki, kjer se cene ne bodo spremenile, so pa prav tako odpravili razlikovanje med gospodinjstvi in gospodarstvom.

Mariborski mestni svet je doslej že nekajkrat podaljšal zadržanje cen komunalnih storitev, katerih dvig je sicer maja 2012 že potrdil. Po besedah Eisenhuta je do sklepov prišlo, ker mora občina po uredbi o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja svoje predpise urediti in sprejeti cene najpozneje v 15 mesecih po uveljavitvi uredbe, rok za to pa se je iztekel včeraj.

Mariborski mestni svetniki so se seznanili tudi s trenutnimih razmerami pri iskanju rešitve za prostorske težave Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Slednji po besedah direktorja Staneta Klemenčiča že deset let išče rešitev za prostore na Vinarski ulici, ki so v lasti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, s katerim se ne morejo dogovoriti o prihodnjem najemu prostorov. V zavodu si že nekaj časa prizadevajo za prenos objekta z ministrstva na mestno občino, zdaj pa bo k temu pozvala še mestna občina.

Svetniki so se med drugim seznanili še z informacijami o aktivnostih za zmanjševanje brezposelnosti na območju mestne občine ter z razvojnimi možnostmi Piramide kot sestavnega dela celovite revitalizacije mestnega jedra v Mariboru. Mestni svet je soglašal, da je pridobitev vinorodnih zemljišč na vrhu in na južnem pobočju, zlasti glede na trenutne razmere v finančno obubožanem podjetju Vinag, v javnem interesu mesta.

Med kadrovskimi zadevami je izstopala podpora Branku Lahu za novega ravnatelja Srednje zdravstvene in kozmetične šole. Na omenjeni šoli je lani prišlo do velikih sporov glede imenovanja ravnatelja, zaradi česar je inšpektorat za šolstvo razveljavil razpis. Mestni svetniki so menili, da bi bila najboljša rešitev imenovanje človeka od zunaj, a je svet zavoda nedavno za ravnateljico že imenoval Katjo Rek. Svetniki bodo zato pozvali pristojno ministrstvo za razmislek pred potrditvijo njenega imenovanja, saj na šoli še vedno prihaja do sporov.

Mestni svet je tudi podprl predlog o porabi sredstev proračunske rezerve za kritje stroškov nedavnih akcij pomoči ob žledu. Za pokritje stroškov nujnih nalog odpravljanja posledic bo mestna občina namenila 205.000 evrov.

Prav tako so danes svetniki dokončno potrdili odlok, s katerim bodo odslej v Mariboru uredili področje taksi prevozov. Po novem bodo morali biti vsi taksiji označeni z nalepkami, na katerih bodo grb občine, serijska številka in oznaka leta, za katero dovoljenje velja. Podobno kot vinjete bodo morali taksisti nalepke namestiti na zunanjo stran pokrova motorja ali na zunanjo stran sprednjih desnih vrat, dovoljenja pa bodo morali obnavljati vsako leto.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.