10:13, pet, 3. Maj

Potrdili zaključek prodaje Večera





Postopek prodaje 79,24-odstotnega deleža mariborske časopisno-založniške hiše Večer družbi Dober Večer v lasti Uroša Hakla in Saša Todorovića je uspešno zaključen. Prodajalec Delo je prejel milijon evrov kupnine, so preko spletnih strani Ljubljanske borze danes sporočili iz skupine Pivovarna Laško, del katere je tudi Delo.

logo-vecer

S tem je zaključen dolgotrajni prodajni postopek, ki ga je Delu naložila Agencija za varstvo konkurence. Nova lastnika sta plačilo kupnine potrdila že v petek, podrobnosti o financiranju nakupa pa še vedno nista razkrila. Doslej nista želela komentirati niti nedavnega pisanja časnika Dnevnik, da naj bi nakup pomagala financirati podjetje Pronet in podjetje Hakl&Hakl.

V prihodnjih dneh bosta nova lastnika od uprave družbe in nadzornega sveta zahtevala sklic skupščine. Statut družbe določa, da je lahko izredna skupščina sklicana v 15 dneh po nakupu, redna pa po mesecu dni.

Novinarji Večera nad najverjetnejšim novim lastnikom že ob sklenitvi pogodbe z Delom sredi julija niso pokazali navdušenja, saj da je proces prodaje tudi tokrat tekel netransparentno in neodgovorno. Ob tem so opozorili, da Večer kot eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili.

Postopek prodaje mariborskega časnika se je vlekel več let, Delovi nadzorniki pa so imeli julija na mizi štiri ponudbe. Poleg družbe Dober Večer so ponudbe oddali še družba Odmev, za katero naj bi stal tudi kitajski kapital, družba Salomon v imenu skupine Krater ter mariborsko podjetje Astraea Investicije Ena, ki je v lasti Jožeta Kojca.

Delo je imel 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru. Ostali manjšinski lastniki Večera so še Sod (10 odstotkov), Delo Prodaja (6,9) in mali delničarji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.