17:37, sob, 4. Maj

Poziv Arsenoviču: Absurdno je zapiranje Starega mostu, glede na to da se le nekaj metrov stran gradi »čevapčič brf«





Mariborski mestni svetnik Igor Jurišič je na Sašo Arsenoviča, župana MO Maribor naslovil javni poziv, ki ga spodaj objavljamo v celoti.

JAVNI POZIV ŽUPANU MARIBORA: Gospod župan: Ne zapirajte »Starega mostu«

Uvodoma naj povem, da se v Stranki mladih – Zeleni Evrope zavzemamo za spreminjanje potovalnih navad v mestu, žal pa je način, na katerega se lotevate popolnoma neprimeren in škodljiv za mesto. Maribor v Stranki mladih – Zeleni Evrope razumemo kot mesto v današnjih mejah in ne zgolj srednjeveškega jedra znotraj nekdanjega obzidja in prav to različno razumevanje je privedlo do tega javnega poziva.

V tem javnem pozivu Vas želim opozoriti na negativne posledice za mesto, saj boste brez ustreznih trajnostnih alternativ zgolj prenesli prometno breme v druge dele mesta.

Še bolj absurdno je, da nameravate zapreti Stari most po tem, ko ste stroki in javnosti navkljub le nekaj metrov stran od Starega mostu začeli graditi preko 4 milijone vreden most za pešce in kolesarje, ki so ga Mariborčani že sarkastično poimenovali »čevapčič brf«.

Spreminjanje potovalnih navad se v primerljivih državah rešuje na kulturen način in sicer, da se občanom najprej prijazno predstavijo vse alternative uporabe avtomobila in šele potem, ko ljudje ponotranjijo posodobljeno obliko mobilnosti, začne omejevati uporaba določenih prometnic.

Nasilno zapiranje, ki ga Evropa ne pozna, lastno pa je nekaterim drugim kulturnim okoljem, nujno pomeni več škode, kot koristi, saj zaradi uporabe alternativnih poti nujno prihaja do podaljšanja poti tako v smislu razdalje, kot v smislu časa, kar v seštevku pomeni povečanje obremenjevanja okolja.

Že zaprtje dela Koroške ceste z Glavnim trgom je podaljšalo pot tisočem ljudem dnevno in če to prevedemo zgolj v izpuste CO2, pomeni podaljšanje poti 2.500 vozilom za 2 kilometra dodatnih 180 ton CO2 letno, kar lahko najbolje opišemo z izrazom Okoljski kriminal.

Namesto, da se trudite zapirati poti in mostove, Vas prosim, da začnete razmišljati o povezovanju mesta, kot razmišljam tudi sam in sem v tem duhu Mariborčankam in Mariborčanom po desetih letih nezakonitega cestninjenja priboril uporabo hitre ceste čez Maribor brez vinjete in bistveno skrajšati in pohitriti pot nekaj tisoč ljudem dnevno ter Maribor razbremeniti v smislu onesnaževanja.

Zaradi vsega zapisanega Vas (za razliko od poziva k zasaditvi dreves na Gregorčičevi, kjer sem Vas pozval da nekaj storite) tokrat pozivam, da Starega mostu NE zaprete ter s to (ne)odločitvijo preprečite nove prometne in okoljske težave mesta.

Igor Jurišič, mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope

Druge novice

Comment

  • Vili

    25 avgusta, 2022

    Jurišič je nakladač in provokator in počne vse da bi kompromitiral Arsenoviča brez volitvami. MB je potrebno zagotoviti varno pot vsem udeležencem predvsem PEŠCEM .

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.