14:57, sob, 18. Maj

Poziv mestom za vključitev v pobudo Dojenju prijazno mesto





Unicef Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja začenja s pobudo Dojenju prijazno mesto, v okviru katere spodbuja slovenska mesta k vključitvi in s tem zagotavljanju podpore doječim materam in družinam na lokalni ravni. Mesta se lahko prijavijo na razpis do 21. decembra. Pobudo sofinancira ministrstvo za zdravje.

FOTO: Pixabay

Dojenje predstavlja najboljši začetek življenja, saj ponuja optimalni način hranjenja novorojenčkov in dojenčkov. V Sloveniji imamo visok delež dojenja v porodnišnicah. V povprečju je ob odpustu dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, pogostnost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje, so v sporočilu za javnost danes pojasnili v Unicefu Slovenija. Čeprav je dojenje naraven proces, po njihovih navedbah ni vedno preprosto, zato je treba doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in organizirati dojenju prijazno okolje, ne samo v porodnišnici in v drugih zdravstvenih organizacijah, temveč tudi v celotnem področju mesta.

Unicef Slovenija in Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja zato začenjata s pobudo Dojenju prijazno mesto, katere cilj je povečanje pogostnosti dojenja v celotnem področju mesta kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok. S povečanjem pogostnosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se stanje okolja, v daljšem časovnem obdobju pa dojenje omogoča tudi hitrejši napredek mesta, so prepričani organizatorji pobude.

K pobudi lahko pristopi vsako mesto, ki si prizadeva v lokalnem okolju zagotavljati čim večjo podporo in zaščito dojenju. Mesto s prijavo izkaže namero, da bo v okviru svojih zmožnosti izpolnjevalo deset korakov. Med drugim mora imeti napisano politiko o podpori dojenja, ki jo redno objavlja, kot celota zagotavljati naklonjenost dojenju, vodstva zdravstvenih ustanov v mestu pa podpirajo optimalno dojenje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.