15:20, pon, 4. Mar

Pozor! Arso za danes izdal oranžno opozorilo

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) bodo v noči na soboto reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge, zato je Arso za soboto za ta del izdal oranžno opozorilo. Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države.

Reke v osrednji, južni in zahodni Sloveniji imajo veliko vodnatost. Vipava in Kolpa se razlivata na območjih pogostih poplav, vendar v zgornjem toku že počasi upadata. Reke na Gorenjskem, v Zgornjem Posočju, in v zgornjem delu porečja Savinje hitro naraščajo. V osrednji in vzhodni Sloveniji naraščajo nekoliko počasneje, kaže zadnje hidrološko poročilo Agencije za okolje.

Reke bi naj še naraščale

V noči na soboto so reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo ob ponovni krepitvi padavin naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bi naj bil zjutraj predvidoma okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi. Naraščale naj bi tudi kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, ojezerjene površine kraških polj se bodo še povečevale, opozarja Arso. Obenem pa napovedujejo, da se bo v nedeljo vodnatost rek zmanjševala.

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od petka zvečer vključno do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

“Možna je reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin,” so zapisali.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

“Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112,” so zapisali. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *