Pravoslavni verniki danes praznujejo božič

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. V Ljubljani so praznik pričakali s polnočno praznično mašo v tamkajšnji pravoslavni cerkvi, dopoldne pa se bodo pri maši zbrali še enkrat. V Rusiji je vrhunec predstavljala polnočnica v moskovski katedrali Jezusa Odrešenika.

getfoto2

Božič danes praznujejo tisti pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju – v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve, ki se ravnajo po koledarju, ki je enak našemu, pa so božič že praznovale.

V torek so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Na omenjeni dan je v pravoslavni cerkvi v Ljubljani potekalo bogoslužje, po katerem so vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.

Verniki so badnjake odnesli domov, ob polnoči pa so se znova zbrali v cerkvi, kjer je potekala praznična maša.

V Rusiji je vrhunec predstavljala polnočnica v moskovski katedrali Jezusa Odrešenika, ki jo je vodil ruski patriarh Kiril. Slednji je v tokratni božični poslanici posebej pozval k miru v Ukrajini.

Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Dejana Mandića je zanje bistvo božiča ponovno rojstvo. “Tako kot se je Jezus rodil za vse nas, se tudi mi z božičem ponovno rodimo in upamo na boljše čase in večjo enotnost med ljudmi,” je dejal za STA.

Kot je pojasnil, naj bi verniki v božičnem času drugim tudi odpustili, kar jim imajo za odpustiti, z molitvami pa pridobili novo duhovnost. Pridobili naj bi tudi zaupanje in vero, “da gremo lahko čez vse težke stvari”.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV