23:49, pet, 3. Maj

Pred evropskimi dnevi ozaveščanja o srčnem popuščanju strokovnjaki poudarili pomen diagnostičnih pregledov





Prihodnji teden bodo potekali evropski dnevi ozaveščanja o srčnem popuščanju pod sloganom Najdi neodkrito. Pri ozaveščanju o srčnem popuščanju so izjemnega pomena preventivni diagnostični pregledi, ki omogočajo zgodnje odkrivanje kardiovaskularnih bolezni, so bili enotni strokovnjaki na današnji okrogli mizi Združenja kardiologov Slovenije.

Na okrogli mizi, ki je danes potekala v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije, so strokovnjaki s področja kardiologije in javnega zdravja predstavili različne strokovne vidike srčnega popuščanja. Kardiolog Mitja Lainščak je povedal, da je “srčno popuščanje klinični sindrom, torej neko stanje, do katerega lahko privede katerakoli bolezen srca, če dovolj dolgo traja (…) Večina bolnikov s srčnim popuščanjem je neprepoznanih, ker so simptomi nespecifični”.

“Srčno popuščanje lahko bolniki identificirajo z zaznavo ključnih simptomov, med katere spadajo težka sapa, otekanje okončin, utrujenost,” je izpostavila specialistka javnega zdravja Jerneja Farkaš-Lainščak.

Strokovnjaki opažajo, da srčno popuščanje med splošnim prebivalstvom narašča, saj po podatkih raziskave SOBOTA-HF ocenjujejo, da simptome srčnega popuščanja trpi 4,7 odstotka populacije. Letno v Sloveniji beležijo okoli 17.000 hospitalizacij bolnikov s srčnim popuščanjem, srčno popuščanje pa je še vedno povezano z visoko umrljivostjo.

Mednarodne dejavnosti, ki bodo potekale v okviru evropskih dnevov ozaveščanja o srčnem popuščanju

Kardiolog in strokovni direktor interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Zlatko Fras je dejal, da v splošni populaciji sicer beležijo zmanjševanje umrljivosti, a da je pogostost obolevanja v splošni populaciji zaskrbljujoče visoka. Po njegovih navedbah je največji izziv na področju srčnega popuščanja zgodnje odkrivanje bolezni.

Specialistka družinske medicine Vesna Homar je poudarila pomembnost dostopnosti presejalnega testa za srčno popuščanje, ki strokovnjakom omogoča aktivno iskanje kardiovaskularnih bolezni med populacijo, zlasti med starejšimi.

Vršilec dolžnosti direktorja Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota Peter Beznec in kardiolog iz Hrvaške akademije znanosti in umetnosti Davor Miličić sta predstavila mednarodne dejavnosti, ki bodo potekale v okviru evropskih dnevov ozaveščanja o srčnem popuščanju, ki letos potekajo pod sloganom Najdi neodkrito. V Združenju kardiologov Slovenije so namreč pripravili potujočo razstavo, ki bo v prihodnjih dneh potovala po slovenskih in hrvaških zdravstvenih ustanovah.

Program ozaveščanja o srčnem popuščanju s podporo ministrstva za zdravje sicer poteka že od leta 2017.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.