09:35, tor, 23. Apr

Pred martinovim opozorila Agencije za varnost prometa in Policije k ničelni toleranci do alkohola v prometu

Pred jutrišnjim martinovim Agencija za varnost prometa in Policija znova pozivata vse udeležence v prometu k ničelni toleranci do alkohola v prometu.

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

V tem tednu poteka nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo, ki do 15. novembra 2020 po vsej Sloveniji izvaja poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Že prvi popit kozarec alkohola vpliva na vašo zaznavo v prometu. Upočasni pravilnost in pravočasnost vaših reakcij. Zato se nikar ne podajte v promet, saj se pod vplivom alkohola nadzor nad vašim ravnanjem spremeni. Alkoholiziranost vpliva na ustrezno ravnanje v kritičnih situacijah, promet pa je zelo nepredvidljiv, opozarjata Agencija in Policija.

Povečana tveganja za nastanek prometnih nesreč

“Alkohol ostaja širok družbeni problem, ki se v času epidemij krepi, kar na ceste prinaša povečana tveganja za nastanek prometnih nesreč. Povzročitev smrtne prometne nesreče in poškodb pod vplivom alkohola ni zgolj nesreča, to je neodgovorna odločitev posameznika, ki se usede za volan ali krmilo motorja in takšno dejanje povzroči. Bodite 0,0 voznik, spoštujte ukrepe iz veljavnih odlokov za preprečevanje okužb in zajezitev epidemije, na nujne poti se odpravite odgovorno in s svojim ravnanjem prispevajte k umirjanju razmer,” svetujeta Agencija za varnost prometa in Policija.

Letos zaenkrat manj kršitev

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je Policija ugotovila 10.624 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 11.229. Izmed teh je bilo največ, kar 8.663 kršitev (v enakem lanskem obdobju 9.128) ugotovljenih pri voznikih osebnih vozil, 861 kršitev pri kolesarjih (v enakem lanskem obdobju 912), 531 pri voznikih enoslednih motornih vozil (v enakem lanskem obdobju 562) in 443 pri voznikih tovornih vozil (v enakem lanskem obdobju 460).

Znani Slovenci ozaveščajo 

Agencija za varnost prometa je v tokratni akciji k sodelovanju povabila znane Slovenke in Slovence. Boštjan Nachbar, Ajda Rotar Urankar, Irena Yebuah Tiran, Rebeka Simonič Fink, Bernarda Žarn in Goran Hrvaćanin v kratkih osebnih sporočilih ozaveščajo slovensko javnost o odgovorni udeležbi v prometu in pozivajo k ničelni toleranci do vožnje pod vplivom alkohola.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.