18:49, sob, 27. Apr

Pred morebitno obnovo drevoreda v Pivoli še javna razprava





Kljub nedavni napovedi hoškega župana Marko Soršak, da bo razpis za izbiro izvajalca obnove lipovega drevoreda v Pivoli objavljen septembra, z deli pa bi začeli mesec dni pozneje, se to še ni zgodilo. Kot je za STA pojasnil Soršak, bodo pred tem, predvidoma oktobra, izvedli javno razpravo glede projekta, morda bodo izpeljali tudi referendum.

Občina Hoče Slivnica je bila uspešna na razpisu za sofinanciranje vlaganj v turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti, zato so se s pridobljenimi evropskimi sredstvi nameravali lotiti že nekaj časa načrtovane obnove skoraj kilometer dolgega in najdaljšega lipovega drevoreda v Sloveniji, a je nekatere zmotila odločitev, da bodo podrli vseh 222 dreves in zasadili nova.

Po besedah župana naj bi iz sklada za okrevanje in odpornost prejeli okoli 350.000 evrov, kar je približno polovica vrednosti projekta, v sklopu katerega bi uredili tematsko in pohodno pot ob prenovljenem drevoredu, ki bi povezovala Spodnje Hoče, Botanični vrt in grad Hompoš, ob njej pa bodo nastala tri počivališča.

Na občini dela načrtujejo v dveh fazah, tako da bi najprej podrli severno linijo dreves in vzpostavili novo pot, nato bo prišla na vrsto še južna stran.

Tudi ob tovrstnih investicijskih načrtih so se pojavila vprašanja o potrebnosti podrtja celotnega drevoreda.

Skupaj je tukaj nekoč stalo 259 dreves, trenutno jih je še 222, ohranjenih je tudi 29 panjev.

“Zaradi intenzivne obdelave kmetijskih površin in vožnje težke mehanizacije v območju korenin, pa tudi zaradi močnega osončenja južne vrste ter soljenja ceste so številna drevesa v slabem stanju ali pa so okužena s pol parazitom belo omelo,” je pojasnil župan, ki priložnost za prenovo vidi zdaj, ko je na voljo evropski denar, medtem ko je vprašanje, kako bo z njo v prihodnosti.

Projekt so snovali v dogovorih s predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) in Zavoda za varstvo narave (ZVNRS) in po ugotovljenem stanju dreves v drevoredu, strokovno gradivo pa je za občino pripravila arboristka Tanja Grmovšek, a je ta nedavno za STA zanikala, da bi predlagala odstranitev celotnega drevoreda, pač pa da je gradivu označenih 35 dreves, za katere je priporočena prednostna odstranitev.

Na ZVNRS so za STA pojasnili, da slabšanje stanja dreves v Pivoli opazujejo in zaznavajo že dlje časa, zato so že leta 2010 izdali strokovno mnenje, v katerem so dopustili tudi možnost celovite zamenjave vseh dreves, a takrat do tega ni prišlo.

Potem ko so se na sestanku vseh odgovornih leta 2021 strinjali s predlogom zamenjave celotnega drevoreda, so letos prejeli vlogo za izdajo strokovnega mnenja, v katerem pa so še posebej poudarili nekatere pogoje, za katere so ocenili, da jih je potrebno upoštevati za dolgoročno uspešno zamenjavo dreves, so še dodali.

Medtem so na mariborski medobčinski inšpekciji in hoški občini prejeli anonimno pismo zaskrbljenega vaščana Pivole, ki že vrsto let opozarja na nevarnost, zato zahteva, da inšpekcija občini takoj izda zahtevo za posek nevarnih lipe v drevoredu.

Kot je zapisal, je teh več kot 25 in jih je potrebno odstraniti takoj, saj je drevored nevaren za vaščane, ki se dnevno vozijo po tej cesti, saj so lipe votle in nevarne. Ob tem se sprašuje, kdo bo odgovarjal, če bodo lipe na koga padle.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.