10:35, pet, 3. Maj

Pred svetovnim dnevom zdravja danes ponekod brezplačne meritve





Pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga vsako leto zaznamujemo 7. aprila, bodo danes v Ljubljani in Velenju potekale številne brezplačne meritve in svetovanja. Obiskovalci bodo med drugim lahko opravili meritve krvnega tlaka, analizo telesne sestave in nasičenosti s kisikom. Strokovnjaki pa bodo na stojnicah podajali zdravstvene nasvete.

V Ljubljani bo dogodek potekal na Pogačarjevem trgu med 10. in 13. uro. Predstavili bodo brezplačne delavnice za zdravo življenje, ki se jih lahko prebivalci udeležijo skozi vse leto, pomagali z nasveti o ustnem zdravju, zdravi prehrani, preprečevanju bolezni, samopregledovanju dojk in psihosocialni podpori, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Poudarili bodo pomen zdravega življenjskega sloga in pozvali k udeležbi v presejalnih programih. Obiskovalci pa bodo lahko opravili meritve krvnega tlaka s svetovanjem, analizo telesne sestave z nasveti dietetika, meritve z dinamometrom in nasveti fizioterapevta.

Dogodek pripravlja ZD Ljubljana skupaj z Mestno občino Ljubljana, Lekarno Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zvezo društev za boj proti raku in Združenjem za boj proti raku dojk Europa Donna.

V Velenju pa bodo svetovni dan zdravja obeležili danes dopoldne na Cankarjevi ulici. Na stojnicah se bodo med 8. in 12. uro predstavila društva s področja zdravja in preventive, so sporočili z Mestne občine Velenje.

V Novem mestu pa bodo ob svetovnem dnevu danes obeležili tudi 130-letnico Splošne bolnišnice (SB) Novo mesto

Center za krepitev zdravja ZD Velenje bo predstavil preventivne presejalne programe Dora, Zora in Svit. Na voljo bodo brezplačne meritve s področja zdravja in preventive – meritve krvnega tlaka, nasičenosti s kisikom in testiranje za funkcijsko manjzmožnost. Svetovale bodo diplomirane medicinske sestre s specialnimi znanji, ki delujejo v referenčni ambulanti ZD Velenje.

Predstavila se bodo Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih, Društvo za boj proti raku, Hospic, Območno združenje Rdečega križa, Društvo Invalid Konovo, velenjska podružnica društva Šola zdravja, Društvo Sončnica, Društvo bolnikov z osteoporozo, Društvo diabetikov, Združenje multiple skleroze SAŠA regije, Šaleški koronarni klub in Prvi posredovalci.

V Novem mestu pa bodo ob svetovnem dnevu danes obeležili tudi 130-letnico Splošne bolnišnice (SB) Novo mesto. Ob tem bodo odprli fotografsko razstavo v restavraciji bolnišnice z naslovom SB NM skozi čas in nove informacijske panele ob poti do glavnega vhoda, so sporočili iz bolnišnice.
VIR:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.