23:21, čet, 2. Maj

Predsednica DZ danes gosti srečanje vseh treh vej oblasti





Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič bo ob 12. uri v Vili Podrožnik v Ljubljani gostila srečanje vseh treh vej oblasti. Udeležili se ga bodo predsednik vlade Robert Golob, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Pogovor bo tekel o medsebojnem sodelovanju vseh treh vej oblasti.

Sodelovanje med državnim zborom in vlado je bilo vedno dobro, med sodstvom in drugimi vejami oblasti pa ne v tolikšni meri. Na današnjem srečanju bodo predstavniki zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti tako naslovili tematiko medsebojnega sodelovanja.

Pahor poudaril, da ločenost oblasti ne pomeni njihove izoliranosti, temveč predpostavlja sodelovanje

Gre za neformalno srečanje, ki ga je v preteklosti skušal uveljaviti predsednik republike Borut Pahor, vendar ideja nikoli ni zaživela. Srečanje najvišjih predstavnikov treh vej oblasti je prvič v zgodovini samostojne Slovenije potekalo leta 2020 v Predsedniški palači. Pahor je takrat poudaril, da ločenost oblasti ne pomeni njihove izoliranosti, temveč predpostavlja sodelovanje, dialog. “Seveda pa mora biti vsak odnos, tudi dialog, med temi vejami oblasti spoštljiv in zadržan, konstruktiven, spoštovati mora dostojanstvo in samostojnost drugega,” je dejal.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.