18:52, pon, 29. Apr

Predsednici sveta zavoda OŠ Dušana Flisa Hoče grozi nezaupnica in odpoklic





Kar mesec in pol je bil potreben, da je Sanja Obaha predsednica sveta zavoda OŠ Dušana Flisa Hoče posredovala pozitivno mnenje Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ki ga je podalo novo izvoljeni ravnateljici. Med tem pa je poskusila z različnimi, celo zakonsko spornimi manevri, ohraniti na položaju ravnatelja, trenutnega ravnatelja Alojza Veličkega.

Predsednica zavoda sklicala sejo sredi počitnic, nato grajala člane sveta, da so se opravičili in niso prišli na sejo.

Kot znano je predsednica SZ Sanja Obaha povezana s sedanjim ravnateljem že iz prejšnje službe na Srednji trgovski šoli, sedaj pa ga želi ohraniti na položaju ravnatelja ne glede na to, da je svet zavoda izvolil novo kandidatko. Izvolitev je želela preprečiti tako, da je najprej zaradi priporočila inšpektorata kar samovoljno odpoklicala eno članico sveta zavoda, ki naj ne bi glasovala za sedanjega ravnatelja, tako na nadaljnje seje omenjene osebe ni več vabila.

Kolikor nam je znano, poteka zoper predsednico sveta zavoda, vezano na to, policijska preiskava zaradi suma zlorabe položaja. Naslednji poizkus predsednice sveta zavoda, da ohrani sedanjega ravnatelja na položaju, pa je bil sklic seje SZ sredi počitnic, kjer je upala, da se določeni člani, ki ravnatelja ne podpirajo, le-te ne bodo udeležili in da bo na ta način obvarovala ravnatelja na položaju. A člani sveta so se v veliki večini opravičili, saj so že imeli planirane dopuste. Nato je sledil preobrat in predsednica SZ je sklicala korespondenčno sejo, kjer je hotela izsiliti potrditev točk dnevnega reda, ki bi ugajale ravnatelju Veličkemu. Svetniki so ji jasno pokazali rdeči karton in zavrnili vse te točke. Med drugim pa so bili člani sveta zavoda s strani predsednice SZ okrcani, da jih bo odpoklicala, če ne bodo sodelovali na sejah.

Predsednica sveta zavoda predlagala odpoklic še dveh neposlušnih članic sveta zavoda

Tako ni minil teden in predsednica sveta zavoda je sporočila postopek za odpoklic dveh članic sveta zavoda iz strani zaposlenih, za katere je znano tudi, da ne podpirata Veličkega. Tako je na konferenci zaposlenih ta predlog za odpoklic tudi predlagala. Včeraj so se na to pobudo izvedle volitve za nezaupnico omenjenih članic sveta zavoda, a zaposleni so jasno pokazali svojo voljo in zavrnili predlog predsednice sveta zavoda in ponovno izkazali zaupanje obema članicama sveta zavoda.

Člani sveta zavoda zahtevali novo sejo 18.3.2024, predsednici sveta zavoda grozi nezaupnica in odpoklic.

Nemogoče stanje vodenja Sveta zavoda so opazili tudi preostali člani sveta zavoda in zato zahtevali sklic seje, na kateri bodo obravnavali tudi nezaupnico predsednici sveta zavoda. Gre za drugi sklic članov sveta, a komaj za prvo sejo na njihovo pobudo, saj prvega sklica predsednica sveta zavoda ni upoštevala.

Kot je v zadnjem sklicu seje zavoda razvidno, predsednica SZ ni upoštevala glasu članice Danijele Metličar Vukmanič, ampak se je sama postavila v vlogo zavoda, jo izključila in se odločila, da njenega glasu ne bo upoštevala. V zapisniku so vse njene izjave proti navedene, le ena je “pobegnila.”

Člani sveta zavoda so komaj po mescu in pol prejeli mnenje ministrstva, ki je pozitivno za novo izvoljeno ravnateljico

Že dlje časa je bila javnosti in članom znana neuradna informacija, da je prejela novoizvoljena ravnateljica tudi pozitivno mnenje pristojnega ministrstva, a kljub glasnim pozivom predsednica sveta zavoda tega dokumenta ni pokazala, niti ga ni posredovala članom sveta zavoda. To pa kaže, da je tudi v tem primeru predsednica sveta zavoda prekoračila svoja pooblastila in zamudila vse zakonske roke.

Občinski svetniki zaskrbljeni, dogajanje okrog imenovanja ravnatelja meče slabo luč na šolo

Stvari so šle očitno tako daleč, da se je v zadevo vpletla tudi lokalna politika. Tako so o nastali situaciji na pobudo SDS govorili tudi na seji občinskega sveta. Kot je bilo za razbrat so svetniki v večini zaskrbljeni nad dogajanjem na šoli in mnenja, da celotna situacija meče slabo luč na osnovno šolo in da je potrebno k rešitvam pristopiti takoj in seveda v skladu z zakonodajo in pravilniki in ne samovolji predsednice sveta zavoda. V sklopu tega je občina kot ustanoviteljica spremenila odlok OŠ Dušana Flisa Hoče, ki med drugim še bolj jasno zapiše, da člane sveta zavoda imenuje in razrešuje Svet zavoda in ne kak posameznik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.