14:42, čet, 20. Jun

Preiskava v Surovini izključila tujo krivdo kot vzrok požara

Mariborski kriminalisti in policisti so včeraj opravili ogled kraja požara v podjetju Surovina v Mariboru. Z ogledom kraja požara in z do sedaj zbranimi obvestili in z drugimi pridobljenimi dokazi (videonadzorni posnetki) so tujo krivdo kot vzrok požara izključili.

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da bodo kriminalisti z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo. So pa v podjetju inšpektorji opravili včeraj tudi nadzor in ugotovili, da so v Surovini skladiščili skupno 4.500 ton odpadkov, to je za 500 ton manj odpadkov, kot jih sicer dovoljuje okoljevarstveno dovoljenje. V času požara je bilo na tej lokaciji skladiščenih skupno 4500 ton odpadkov, torej manj, kot Surovini dovoljuje okoljevarstveno dovoljenje. Inšpekcijski nadzor še ni končan, so pa že sporočili: “Inšpektorica je ugotovila, da je bilo zavezančevo ukrepanje v požaru skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem. O nesreči je obvestil vse pristojne organe in pristopil k reševanju, da bi vzpostavil skladnost delovanja. Nastale požarne vode so bile zadržane pred iztokom v javno kanalizacijo. Izvedena so bila vzorčenja.”

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je opravil tudi meritve delcev PM10 v zraku. Na lokaciji Maribor Center so pokazale, da se je koncentracija teh delcev v ponedeljek zvečer zvišala, dosegla je okoli 100 mikrogramov na kubični meter, nato pa padla in se ni več zvišala nad 25 mikrogramov na kubični meter, so sporočili iz laboratorija. Na merilni postaji Tezno, ki je sicer locirana bližje območju požara, pa se koncentracije delcev PM10 na dan požara niso dvignile nad 30 mikrogramov na kubični meter, zdaj so pod 20 mikrogramov na kubični meter. Povedali so, da so takšne koncentracije za ta letni čas normalne oziroma celo pod povprečjem.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.