06:42, pet, 26. Apr

Preiskovalna komisija tudi o domnevnih zlorabah urada za preprečevanje pranja denarja, na seznamu prič tako Janša kot Golob





Med prioritetami preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih organov, bo ob nedavnih razkritjih o obsežnih preiskavah bančnih računov tudi preiskava morebitnih zlorab urada za preprečevanje pranja denarja. Med pričami pa sta tako aktualni kot nekdanji premier, Robert Golob in Janez Janša.

Preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Svobode Miha Lamut, se je sicer v sredo sestala na seji, ki pa je potekala za zaprtimi vrati. Po besedah predsednika komisije Lamuta so na seji začrtali prva preiskovalna dejanja ter določili zunanje in notranje sodelavce.

Glede slednjih so prejeli tudi dve zahtevi SDS za izločitev zunanjega svetovalca Branka Lobnikarja, sicer nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Člani komisije so sicer sprejeli sklep, da je zahteva poslanske skupine SDS brezpredmetna, je na današnji novinarski konferenci dejal Lamut.

Komisija DZ bo dokazni material pridobivala od policije, Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), informacijske pooblaščenke in tudi urada za preprečevanje pranja denarja.

Prav morebitne zlorabe slednjega bo po razkritju portala N1, da je urad na podlagi anonimke leta 2021 sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v državi, med prioritetami komisije. “Do sedaj številni odzivi pričajo o zavedanju, da gre za eno največjih afer v zgodovini Slovenije, za morda največjo zlorabo neke državne institucije,” je ob tem dejal Lamut in kot smiselno ocenil, da komisija najprej zdravi in celi “tisto rano, ki krvavi”.

Ob tem je kot “neverjetno žalostno” označil dejstvo, da se tega ne zaveda predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, ki je po Lamutovih besedah tisti, ki je dajal vse podatke uradu za preprečevanje denarja. Brodnjak namreč na enem od družbenih omrežij delo komisije predstavlja kot nepomembno, pa čeprav je “on tisti, ki bi moral zaščititi interes komitentov banke, ki jo vodi”, je prepričan Lamut.

Glede dokazov, ki jih bo pridobivala komisija, je sicer dva predloga podal tudi član komisije, poslanec SDS Branko Grims. Komisija je potrdila predlog, da se bo seznanila z dopisom nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar premierju Golobu o političnih pritiskih na policijo, je navedel Lamut. Glede poročila nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnem vpletanju vladajoče politike v delo policije, pa bo preiskovalna komisija od policije in službe generalnega direktorja policije zahtevala neanonimizirano verzijo.

Na sredini seji so člani komisije razpravljali tudi o seznamu prič. Potrdili so predlog NSi, ki je predlagala zaslišanje nekdanje notranje ministrice Bobnar, nekdanjega šefa policije Lindava, premierja Goloba, generalne sekretarke vlade Barbare Kolenko Helbl, generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković ter Miloša Njegoslava Milovića. Lamut pa je danes potrdil, da so na seznamu prič tudi nekdanji premier Janez Janša, nekdanji notranji minister Aleš Hojs, nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj, pa tudi zaposleni na finančni upravi in uradu za preprečevanje pranja denarja.

“Želimo si, da naša preiskovalna dejanja pripeljejo do razjasnitve okoliščin dejanj in nedopustnih vpletanj tako v času delovanja prejšnje vlade kot razjasnitvi okoliščin, namigovanj, morebitnih sumov, kaj se je dogajalo v sedanji vladi Roberta Goloba,” je poudaril Lamut. Kot je zatrdil, namen preiskovalne komisije, ki bo zajela obdobje od nastopa tretje Janševe vlade do dneva odreditve preiskave, ni delovati revanšistično in se pogovarjati o polpretekli zgodovini, ampak enkrat za vselej raziskati nedopustna dejanja in jih obsoditi.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.