14:51, ned, 28. Apr

Prenova hidroelektrarne Zlatoličje končana





Dravske elektrarne Maribor (DEM) so danes tudi uradno zaključile dobrih 62 milijonov evrov vreden projekt prenove hidroelektrarne Zlatoličje, jezu Melje in izgradnje male hidroelektrarne Melje. Kot so pojasnili v mariborskem podjetju, je izvedba projekta potekala med leti 2006 in 2013, zaključena pa je bila znotraj načrtovanih finančnih okvirjev.

getfoto2

Zlatoličje je prva kanalska elektrarna v Sloveniji, ki je od leta 1969 obratovala varno in zanesljivo, po skoraj 40 letih pa so se začeli kazati znaki dotrajanosti primarne opreme, predvsem obeh generatorjev in turbin. Glede na velik pomen elektrarne, ki proizvede več kot petino vse elektrike DEM, so se že leta 2003 odločili za njeno celovito prenovo.

V okviru projekta so na jezu Melje in v njegovi neposredni okolici povečali stabilnost in trdnost jezu, sanirali in dodatno utrdili varovalni in prelivni zid, sanirali jez in zgradili transformatorsko postajo Črpališče, hkrati pa zgradili še povsem novo malo hidroelektrarno, s katero bo izkoriščen ekološko sprejemljiv pretok oziroma biološki minimum, ki znaša pozimi 10, poleti pa 20 kubičnih metrov na sekundo.

Na dovodnem kanalu so ob tem namestili varovani zid na krono nasipa dovodnega kanala, v sami hidroelektrarni pa zamenjali oba agregata ter opravili elektro-strojna in gradbena dela za prehod na daljinsko vodenje.

S prenovo so dosegli večjo zanesljivost delovanja in večji inštalirani pretok elektrarne, s katerim so uspeli izenačiti pretok obratovalne verige DEM, ki skupaj z jezom Melje zdaj znaša 550 kubičnih metrov na sekundo. Naložba bo omogočila večjo srednjo letno proizvodnjo, večjo inštalirano moč in večjo sposobnost sekundarne regulacije.

Kot je povedal direktor DEM Viljem Pozeb, so s tem v DEM uspešno dokončali še eno fazo prenove verige svojih elektrarn. “S tem smo poskrbeli, da bo največja hidroelektrarna v Sloveniji obratovala zanesljivo in varno nekaj naslednjih desetletij in Slovenijo še naprej oskrbovala z električno energijo, pridobljeno iz obnovljivega vodnega vira,” je dejal Pozeb in ob tem poudaril, da so kljub neugodnim gospodarskim razmeram projekt uspeli zaključiti racionalno in ekonomično.

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok pa je spomnil, da je skupina HSE največja slovenska organizacija s področja elektroenergetike ter največji proizvajalec električne energije v Sloveniji, ki proizvede približno 70 odstotkov vse energije v državi. Pomemben delež k omenjeni številki prispeva DEM kot največji proizvajalec elektrike iz obnovljivih virov v Sloveniji.

“Z zaključeno prenovo tudi v prihodnje računamo na varno in zanesljivo oskrbo z energijo ter misli, znanje in resurse usmerjamo v prenovo zadnje v verigi hidroelektrarn na Dravi – hidroelektrarno Formin ter v gradnjo novih proizvodnih hidro enot, s čimer bomo izpolnili tudi zahteve Evropske unije,” je še dodal Košorok.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.