16:30, sob, 18. Maj

Prenova kurilnice Energije plus





Družba Energija plus je v sredo na dnevu odprtih vrat predstavila prenovljeno kurilnico na Pobrežju. S prenovo je družba 584 gospodinjstvom zagotovila vsaj 30 odstotkov nižje stroške, v okolju pa bo letno 500.000 kilogramov manj izpustov ogljikovega dioksida. Na dnevih energetike so omenjeni projekt prepoznali kot najbolj energetsko učinkovit.

Zajeta slika

V Energiji plus, sicer hčerinskemu podjetju Elektra Maribor, so prenovo kurilnice v tem delu Maribora zaključili lani.

Prvotna kotlovnica je bila zgrajena leta 1974 in je zagotavljala toploto za 584 stanovanj. S prenovo so začeli leta 2010, ko so zamenjali stavbno pohištvo in dodatno okrepili izolacijo stavb. Zadnja faza v projektu izboljšanja energetske učinkovitosti naselij na območju pa je bila sanacija ogrevanja. Pred prenovo kotlovnice so kurili na ekstra lahko kurilno olje, zdaj pa so se preusmerili na zemeljski plin.

Projekt prenove kurilnice so prijavili na natečaj časnika Finance in Inštituta Jožef Štefan, ki je aprila potekal v sklopu 16. konference Dnevi energetike v Portorožu. Strokovna komisija ga je izbrala za najboljšega v kategoriji energetsko najbolj učinkovit projekt.

Povečanje energetske učinkovitosti po pojasnilih Energije plus prispeva tako k povečani zanesljivosti oskrbe z energijo kot h krepitvi konkurenčnosti gospodarstva in k regionalnemu razvoju ter neposredno učinkuje tudi na nižanje življenjskih stroškov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.