12:23, sob, 20. Apr

Pri odzivu na vabila za mamografske preglede dojk se pozna vpliv epidemije





Na območju Podravja delujejo trije presejalni centri programa DORA v Zdravstvenem domu Maribor, v UKC Maribor in v ptujski bolnišnici. V prvih dveh centrih se je v lanskem letu nekoliko zmanjšal odziv žensk na vabila, kar pripisujejo epidemiji covida-19.

Priprava mamografa za slikanje. Foto: Miha Fras. Vir: Dora, Onkološki inštitut

V ZD Adolfa Drolca Maribor in v UKC Maribor vabijo ženske med 50. in 69. letom iz občin Benedikt, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Pesnica, Poljčane, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Sveta Ana, Sveti Jurij v Slov. goricah, Starše, Šentilj.

Prostori za mamografske preglede programa DORA v mariborskem zdravstvenem domu. Vir: ZD Adolfa Drolca Maribor

Vsako leto povabijo skupno 16 tisoč žensk v ZD in v UKC Maribor

„Skupaj vsako leto povabimo okoli 16.000, okoli 7.000 v ZD Maribor in okoli 9.000 v UKC Maribor. V ZD Maribor slikajo ženske štiri dni v tednu, v UKC Maribor pa pet dni,“ je za naš medij pojasnila voda programa DORA Kristijana Hertl, ki je tudi nadzorna radiologinja v programu. Sicer pa v UKC Maribor poleg presejalnega centra programa DORA deluje tudi drugi diagnostični center programa DORA v državi (poleg Onkološkega inštituta), „kjer opravljamo dodatne preiskave za ženske iz severovzhodne Slovenije, ki jim zdravniki radiologi na mamografskih slikah odkrijejo sumljive spremembe“.

Udeležba oziroma odziv med najvišjimi v Sloveniji

Da je program DORA zelo dobro sprejet med slovenskimi ženskami, je povedala naša sogovornica: „Še posebej smo veseli odziva žensk v obeh mariborskih presejalnih centrih, kjer je udeležba med najvišjimi v Sloveniji.“

Lani malenkost nižji odziv v primerjavi z dvema letoma prej

Malo manj kot 80 odstotkov žensk se je v letih 2018 (78 odstotkov) in 2019 (77 odstotkov) odzvalo ter prišlo na slikanje dojk v mariborski zdravstveni dom in UKC Maribor. „Malenkost nižja je bila udeležba lani (74 odstotkov), kar pripisujemo epidemiji covid-19, vendar že v prvih mesecih letošnjega leta ponovno beležimo porast,“ je razložila Hertlova in dodala: „Ob tej priložnosti se vsem ženskam zahvaljujemo za izkazano zaupanje in svetujemo, da kljub epidemiji pridejo na mamografijo.“

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.