13:41, pon, 15. Jul

Pričetek obnove mestne tržnice na Ptuju: Drevesa so padla!

Na Ptuju so začeli pripravljalna dela za ureditev mestne tržnice in s tem je danes zjutraj padlo vseh sedem mogočnih katalp. 

V sklopu teh del bodo odstranili stojnice, drevje in vejevje ter urbano opremo. Mestna občina Ptuj bo v naslednjih dneh objavila javni razpis, s katerim bo izbrala izvajalca del, ki bo prevzel in izvedel ureditev mestne tržnice.

Vir: FB Samo  M. Strelec
Vir: FB Samo M. Strelec

Gradbena dela se bodo začela predvidoma v pomladnih mesecih. Ptuj bo z ureditvijo mestne tržnice in velikega dela mestnega središča pridobil kakovosten, funkcionalen in celovit večnamenski prostor ter nove zelene površine. Vrednost projekta, ki je umeščen v proračun za leto 2018, je ocenjena na 4,8 mio EUR. Od tega bo 80 odstotkov sredstev zagotovljenih iz virov Celostnih teritorialnih naložb (CTN), torej iz evropskih nepovratnih virov.

Na socialnih omrežjih je zaslediti obžalovanje ljudi za mogočnimi “živimi” cigarovci, enega izmed videov je objavil tudi Samo M. Strelec iz iniciative proti poseku dreves.

 

 

Na občini pravijo, da projekt ne zajema samo ureditve današnje tržnice, temveč tudi Slomškove in Miklošičeve ulice, vključno z vso pripadajočo komunalno opremo in ostalo infrastrukturo, izgradnjo pokrite tržnice, gostinskega lokala in trgovine za prodajo domačih, lokalnih izdelkov, sanitarije, streho prireditvenega prostora, odra z vso tehniko. V kletnih prostorih tega objekta bodo skladišča za opremo prireditvenega prostora, garderobni in drugi prostori za potrebe tržnice. Predvidenih pokritih površin je za 620 m². »V izvedbo tega projekta smo vložili dve leti trdega dela in navsezadnje pridobili več kot 4 mio EUR evropskih nepovratnih sredstev, ki bodo namenjena razvoju mestnega jedra in infrastrukture v njem. Verjamem, da bo ta prostor postal središče prireditvenega in družabnega življenja na Ptuju in prostor, kjer bo obiskovalcem na voljo bogata kulturna vsebina, pestra kulinarična ponudba in domači proizvodi,« je povedal Miran Senčar, župan MO Ptuj. Dodal je še, da bo mestno središče manj obremenjeno s prometom, s tem pa bodo nove površine pridobili pešci in kolesarji.

Projekt ureditve mestne tržnice se je pričel že leta 2016, ko je Mestna občina Ptuj izvedla javni natečaj za ureditev mestne tržnice in nato izbrala najboljšo rešitev. Projekt je mestni svet potrdil julija 2017, v decembru 2017 pa je bil uvrščen v proračun za leto 2018. Po izvedenih pripravljalnih delih bo Mestna občina Ptuj objavila javni razpis ter nato izbrala izvajalca, ki bo uredil mestno tržnico in ta del mestnega središča. Gradbena dela bodo zahtevala posebni prometni režim, s čimer pa bodo prebivalci in podjetniki v tem delu mesta podrobneje seznanjeni. Mestna občina Ptuj bo poskrbela, da bodo možnosti dostopa kar se da optimalne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.