23:48, ned, 5. Maj

Prihodnji teden v parlamentu: DZ bo predvidoma določil datume treh posvetovalnih referendumov





DZ se bo sestal na izredni seji, na katero bodo predvidoma uvrstili tudi odločanje o datumu izvedbe treh posvetovalnih referendumov. Predlagana je sočasna izvedba referendumov z evropskimi volitvami 9. junija. Potekala bo tudi redna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali tudi o predlogu prenovljenega energetskega zakona.

DZ predvidoma o datumu posvetovalnih referendumov

DZ bo predvidoma v sredo in četrtek zasedal na izredni seji, o njenem sklicu se bo kolegij predsednice DZ dogovoril v torek. Pričakovati je, da bodo nanjo uvrstili tudi odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Predloge za razpis vseh treh referendumov je DZ sprejel minuli teden, z odloki pa bodo poslanci določili še datum njihove izvedbe.

Predlogi, ki sta jih pripravila matična odbora, predvidevajo izvedbo treh referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija. Temu datumu so naklonjeni v Svobodi, a koalicijsko predlog ni usklajen. Medtem ko v Svobodi kot glavni argument navajajo prihranek pri stroških referendumov, pa v SD menijo, da bi s sočasno izvedbo izničili pomen evropskih volitev, ter temu predlogu nasprotujejo. Podobnega mnenja so tudi v opozicijskih SDS in NSi. Za Levico je datum še “stvar razprave”.

Na dnevnem redu bodo tudi predlogi za razpis treh posvetovalnih referendumov, ki jih predlagajo v SDS, in sicer za razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Republiki Sloveniji, za razpis referenduma o zaupanju v vlado ter razpis referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. V koaliciji takšnim predlogom nasprotujejo in pričakovati je, da bodo na seji končali zakonodajno pot.

Za obravnavo na izredni seji so predvideni še odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025-2027 ter predloga zakona o referendumu in ljudski iniciativi in dopolnitve zakona o lokalnih samoupravi, ki ju je vložila SDS.

Predlog energetskega zakona zdaj brez omejitev glede trdnih goriv

Na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek s poslanskimi vprašanji, bodo imeli poslanci med drugim na mizi predlog novega energetskega zakona, ki je dvignil veliko prahu. V predlogu sicer po tistem, ko je matični odbor predlog dopolnil, ni več omejitev glede trdnih goriv v novih stanovanjskih stavbah v strnjenih naseljih. Ob nasprotovanju opozicije pa ostajajo predvidene omejitve pri rabi plina za ogrevanje. Predlog prenovljenega zakona bo urejal tudi vrsto drugih področij, med njimi delovanje regulatorja, dodeljevanje subvencij, ki bo digitalizirano in poenostavljeno ter krizne razmere na področju energetske oskrbe in začasno kontrolo cen energije.

Prav tako bodo poslanci obravnavali novelo zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki ga DZ sprejema po nujnem postopku. Predlog rok za izplačilo zadržanih sredstev v višini 20 odstotkov višine pomoči oz. razliko do skupne višine pomoči, do katere je upravičen upravičenec po tem zakonu, podaljšuje s konca februarja na konec avgusta.

Na seji se bodo lotili tudi predloga za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ. Predlagali so ga v NSi, matično delovno telo pa je ocenilo, da tak referendum ni primeren.

Glasovali bodo tudi o predlogu sprememb in dopolnitev poslovnika DZ, s katerimi se spreminja ureditev tretje obravnave predloga zakona v DZ in obravnave zadev EU. Na dnevni red so med drugim uvrščeni še predlogi novele zakona o maturi, novele zakona o prekrških, sprememb zakona o agrarnih skupnostih in novele zakona o trošarinah. Prav tako bodo imeli na mizi poročilo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, razprava o njem pa bo potekala za zaprtimi vrati.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.