02:57, ned, 28. Apr

Priprave na spominsko svečanost pri Pomniku





Priprave na spominsko svečanost pri Pomniku ob Urbančevi lovski koči, ki bo letos dne, 26. 7. 2014 ob 10,00 uri, so se že pričele.

KBMP7

Kakor vsako leto doslej je bilo potrebno tudi letos pravočasno pričeti s pripravami na slovesnost pri Pomniku NOB ob Urbančevi lovski koči. Letos še posebej, ker obenem zaznamujemo tudi trideseto obletnico, ko je bil Pomnik z na novo zgrajeno Urbančevo lovsko kočo predan svojemu namenu. To se je zgodilo 12. avgusta 1984 na občinski praznik bivše Občine Radlje ob Dravi. Zgrajen je bil v spomin in opomin na prvi oborožen odpor proti nacističnemu okupatorju na območju Pohorja. Več o tem bodo spregovorili na sami spominski slovesnosti.

Kot vedno je zima spominskemu kraju tudi letos povzročila nekaj škode in težav, ki zahtevajo vsakoletna opravila. Ta opravila že utečeno postorijo prijatelji Pomnika v nekaj delovnih akcijah. Le te so bile l. 6, 10. 6. in 4. 7. 2014. Poleg dela pomenijo tudi druženje in ohranjanje spominov na najtežje obdobje slovenske zgodovine. Kot prva zadolžitev je seveda usposobitev vodnega izvira pod kočo, ki sta ga letos opravila Stanislav Mori in Anton Ričnik. Kljub dežju, ki ju je do dobra namočil sta opravila tudi ogled preostalih potrebnih posegov.

Prijatelji Pomnika so v prej omenjenih delovnih akcijah opravili zasaditev cvetličnih nasadov, košnjo trave, grabljanje listja ter čiščenje okolja, kakor tudi notranjosti koče in muzejske zbirke. Štefan Helbl je utrdil škarpo za Pomnikom in kočo, ki jo je načel zob časa. Pred samo slovesnostjo pa bo potrebno še marsikaj postoriti.

Eno izmed akcij so izkoristili tudi zato, da so njihovemu članu Alojzu Markaču izrekli čestitke za njegov življenjski jubilej. Za njegov osemdeseti rojstni dan so mu poleg toplega tovariškega stiska rok izročili tudi simbolično skromno darilo. V dosedanjih akcijah so poleg že omenjenih treh članov sodelovali tudi ostali prijatelji Pomnika.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.