20:54, pet, 3. Maj

Pristojnost Snage pri koških za pasje iztrebke





V Mestni občini Maribor imamo trenutno nameščenih 110 koškov za pasje iztrebke, ki se pojavljajo prioritetno na tistih mestih, ki so med lastniki psov prepoznana kot sprehajalne poti. Dosedanja dinamika postavitve je bila do 10 novih pasjih koškov na leto. Protokol določanja lokacij in odobritve lokacij je v pristojnosti Urada za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor, od koder pride naročilo, na kateri lokaciji naj Snaga namesti pasji košek. Tudi sam strošek nabave in vzdrževanja pasjih koškov krijemo vse občanke in občani Maribora iz proračuna, saj dejavnost sodi v sklop zagotavljanja javne higiene, ki jo Snaga opravlja kot obvezno javno gospodarsko službo.

Snaga

Snaga

Strošek nakupa in postavitve posameznega koška za pasje iztrebke je približno 230€, čemur je potrebno prišteti še strošek rednega vzdrževanja, ki ga opravlja Snaga – torej praznjenje koškov in nameščanje novih vrečk, ki jih uporabljajo lastniki psov. Strošek vzdrževanja na letnem nivoju je okoli 45€. Pasji koški se praznijo enkrat tedensko, ko se v ustrezno mesto namestijo tudi nove vrečke za pasje iztrebke.

V javnosti se je pojavila napačna interpretacija, da Snaga določa lokacije in število koškov za pasje iztrebke, ki se postavljajo v Mestni občini Maribor, dejansko pa je to v pristojnosti Urada za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor. Zavedamo se, da je koškov za pasje iztrebke v naši občini premalo, vendar je potrebno razumeti, da se nameščajo glede na potrebe v mikro okolju, na katere pa lahko Urad za komunalo, promet in prostor učinkovito opozorijo posamezne mestne četrti in krajevne skupnosti.

Pospravljanje pasjih iztrebkov sodi k osnovnemu bontonu lastnikov psov v urbanih okoljih. Pogosto opažamo, da lastniki psov jemljejo tudi po cele kolute vrečk, ki jih zato predčasno zmanjka. V tujini se je uveljavila praksa, da izvajalec javne gospodarske službe poskrbi za praznjenje koškov, vrečke pa si lastnik priskrbi sam, saj se na tak način nižajo tudi stroški, ki bremenijo proračun. Zavedamo se, da moramo v našem okolju lastnike psov v tej smeri še ozavestiti, kar v našem podjetju, ki upravlja tudi z mariborskim zavetiščem za zapuščene živali počnemo v sklopu učnih ur, ki jih izvajamo v zavetišču, prav tako s temi pravili seznanjamo vse prostovoljne sprehajalce zavetiških psov, ki imajo po večini tudi sami doma lastniške pse. Prav gotovo pa lahko veliko naredimo sprehajalci med seboj, torej da se opozarjamo na neprimerno ravnanje in prepričani smo, da se bo navada pospravljanja pasjih iztrebkov in ekonomična uporaba nastavljenih vrečk sčasoma zasidrala v zavest lastnikov psov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.