10:08, pet, 3. Maj

Proračun MOM do 2. branja bogatejši za skoraj 2 mio evrov





Vodstvo Mestne občine Maribor je v času med prvim in drugim branjem občinskega proračuna našlo dodatne vire sredstev. Tako predlog proračuna, ki ga bodo prihodnji teden v drugem branju obravnavali mestni svetniki, znaša 97,8 milijona evrov, kar predstavlja za dobrih 1,9 milijona evrov višje prihodke kot v prvem branju.

Mariborski proračun do drugega branja bogatejši za skoraj dva milijona evrov

Med dodatnimi viri so predvidena sredstva za nabavo novih mestnih avtobusov iz razpisa ECO sklada ter prodaja 59 stanovanj v starem mestnem jedru, ki jih je občina pridobila z denacionalizacijskimi postopki in jih namerava zdaj prodati, je na današnjem srečanju z novinarji pojasnil župan Andrej Fištravec.

Skladno s povečanimi pričakovanimi prihodki so povečali tudi nekatere odhodke. Med drugim so zagotovili sredstva za sofinanciranje dežurne zobozdravstvene službe, začetnih aktivnosti za izgradnjo novega vrtca v Pekrah, izgradnjo kanalizacije v Limbušu ter turistično promocijo mesta.

Dodatnih 60.000 evrov je namenjenih sofinanciranju knjižničarstva, Narodnemu domu Maribor, ki prireja Festival Lent, so dodali 50.000 evrov. Dodatnih 40.000 evrov so našli za investicijsko vzdrževanje prostorov za potrebe socialnih podjetij in društev ter 260.000 evrov za vzdrževanje športnih objektov. Fundaciji Prizma so namenili 60.000 evrov, dodatnih 40.000 evrov Mariborski razvojni agenciji, dodatnih 15.000 evrov zavetišču za živali.

Še vedno je v proračunu predvideno novo zadolževanje v višini 1,9 milijona evrov. Ta DENAR bodo po besedah župana porabili za investicije v osnovnih šolah Toneta Čufarja in Tabor I., energetsko obnovo enote Kekec Vrtca Pobrežje, obnovo in dograditev Ledne dvorane ter rekonstrukcijo Trubarjeve ulice.

Drugih večjih investicij si po besedah Fištravca ne morejo privoščiti. Nekatere primere bodo poskušali rešiti s pomočjo javno-zasebnih partnerstev, na primer energetsko sanacijo šol. Glede novega vrtca v Pekrah pa se trenutno nagibajo k rešitvi z montažnim objektom, ki je cenejši od grajenega, je povedala podžupanja Jelka Černivec.

Fištravec je ponovil, da so prihodki realno načrtovani, odhodke pa bodo redno usklajevali s prihodki, zato ob koncu leta ne pričakuje neprijetnih presenečenj. Ob tem izrazil upanje, da bo proaktivna tudi vlada, katere obisk v regiji še vedno čaka.

Kot omenjeno, je med načrtovanimi novimi viri prihodkov v mariborsko mestno blagajno prodaja 59 stanovanj, glede katerih na občini pričakujejo velik interes za nakup. Ker je večina stanovanj v starem mestnem jedru, želijo z njihovo prodajo tudi pospešiti razvoj tega dela mesta. Razpis bodo po napovedih direktorja mestne uprave Bojana Babiča objavili po sprejetju občinskega proračuna.

V prvem branju proračuna je veliko kritik letelo na račun domnevnega zmanjšanja sredstev za javna dela. Babič je danes ponovil, da so se pri tem navajali napačni podatki in da dejansko ne gre za tako veliko zmanjšanje, ampak so pri načrtovanju sredstev v ta namen sledili vsotam, ki jih za to namenja država.

Mestni svetniki, ki so proračun v prvem branju 26. marca sprejeli brez predstavnikov opozicije, bodo drugo branje proračuna opravili 23. aprila.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.